Як захистити волосся від сонця та навколишнього середовища?

Як захистити волосся від сонця та навколишнього середовища?

Літо — це про передчуття відпочинку, гарної засмаги та проблем з волоссям. Адже в літній період всі активно використовують сонцезахисний крем для обличчя і тіла, а за волосся забувають. Але те, що воно не дає про себе знати так, як шкіра, не означає, що воно страждає від спеки. Сонячні промені, як і хлорована чи морська вода, можуть значно пошкодити волосся, зробити його сухим, ламким і безжиттєвим. У цій статті ми розглянемо, як правильно захистити волосся від шкідливих факторів навколишнього середовища, і зберегти його здоровим та блискучим у літній період.

Ризики впливу сонця, хлорованої та морської води

Сонце — це не лише так потрібний всім нам вітамін D, а й найбільше джерело ультрафіолетового випромінювання. Його УФ-промені руйнують кератин — основний білок волосся, що відповідає за міцність і еластичність. В результаті воно стає сухим, ламким і тьмяним. Крім того, сонце може впливати на пігментацію волосся, що призводить до втрати його кольору і блиску.

Коли в спекотний день ви з задоволенням занурюєтесь в прохолодну воду басейну ваше волосся кричить про допомогу. Адже хлор та інші хімічні речовини вимивають з нього природні олії та спричиняють втрату вологи. Волосся стає вразливим до пошкоджень і, як результат ламким, жорстким та тьмяним.

Солона морська вода чудово зміцнює нігті, а от ваше волосся від неї отримує більше шкоди, ніж користі. Сіль вимиває поживні речовини, безжально сушить та перетворює розкішну шевелюру на жорстку мочалку.

Сонцезахисні засоби для волосся: що вибрати?

Б’юті-індустрія пропонує широкий вибір засобів для захисту волосся від сонця. Найефективнішими та найрезультативнішими серед них є спреї, олії та кондиціонери з SPF.

 

  1. Спреї з SPF — це легкі засоби, які зручно наносити на волосся перед виходом на сонце. Вони утворюють на поверхні волосся невидимий бар'єр, що захищає його від УФ-променів.
  2. Олії з SPF — надають додаткове зволоження і живлення волосся, одночасно забезпечуючи захист від сонця. Вони особливо корисні для сухого та пошкодженого волосся.
  3. Кондиціонери з SPF — ці засоби поєднують функції зволоження, живлення та захисту. Використання таких кондиціонерів після кожного миття голови допоможе зберегти волосся здоровим і захищеним.

Перед тим, як купити засіб для захисту волосся від сонця, ретельно прочитайте рекомендації використання від виробника. Бо не завжди засіб для захисту волосся на морі справиться, як захист волосся від хлорованої води. 

Натуральні рішення для захисту волосся

Ось-ось вже пора виходити на пляж, а ваш улюблений засіб для захисту волосся від сонця закінчився? Нічого страшного. Вберегти волосся від шкідливого впливу навколишнього середовища можна і за допомогою інгредієнтів, що доступні в кожному домі. 

Вам стануть в пригоді натуральні олії:

  • Кокосова олія — є одним із найефективніших засобів для створення захисного бар'єра на волоссі. Вона утримує вологу, запобігає пошкодженням від сонця та зміцнює структуру волосся. Крім того, кокосова олія додасть вашому волоссю природний блиск і м'якість.
  • Арганова олія — відома як "рідке золото", містить велику кількість антиоксидантів і багата на вітамін Е, який допоможе захистити волосся від сонячного випромінювання та інших негативних факторів. Вона буде корисною при ламкості та посічених кінчиків.
  • Олія авокадо — багата вітамінами A, D, E, а також містить жирні кислоти, які допомагають відновити пошкоджене волосся і запобігти його ламкості. Вона інтенсивно зволожує волосся, роблячи його м'яким і шовковистим. 
  • Олія макадамії — містить натуральні ультрафіолетові фільтри: сквален, фітостероли, вітамін Е. Вона глибоко зволожує, сприяє відновленню пошкодженого волосся й покращує його структуру та еластичність.

Натуральні олії можна наносити на волосся, як в чистому вигляді, так і додавати у свої доглядові засоби або створювати з ними домашні маски для волосся.

Як правильно наносити сонцезахисні засоби на волосся?

Для досягнення максимального ефекту важливо не просто нанести захист на волосся, а й зробити це вірно.

 

  1. Перед нанесенням розділіть волосся на секції. Це допоможе рівномірно нанести захист.
  2. Щоб засіб для захисту від сонця спрацював максимально ефективно, розпилюйте його по всій довжині починаючи від коренів і до кінчиків.
  3. Не залишити жодної волосини без захисту від сонця допоможе розчісування після нанесення спрею.

Додаткові заходи захисту волосся влітку

Захистити волосся влітку від сонця допоможе не лише спеціальний спрей, а й головний убір. Гарний капелюшок, кепка чи бандана доповнять ваш образ і створять додатковий захист. Якщо є можливість, взагалі не виходьте влітку на сонце в години його пікової активності (з 10:00 до 16:00).

Підсумуємо. Захист волосся від сонця влітку вимагає інтегрованого підходу. Щоб волосся виглядало бездоганно, потрібно регулярно користуватися захистом на вулиці. Не забувати про головні убори. А ще влаштовувати своєму волоссю домашні SPA процедури. Для цього потрібно використовувати правильно підібрані базові засоби догляду по типу вашого волосся та регулярно робити відновлювальні маски

Olga Trokhymchuk
Article author
Olga Trokhymchuk
Copywriter