Які засоби з кислотами повинні бути у вашій косметичці: АНА, ВНА, РНА та інші

Які засоби з кислотами повинні бути у вашій косметичці: АНА, ВНА, РНА та інші

Кислоти в косметології – справжня знахідка для тих, хто хоче омолодити шкіру, покращити колір обличчя та розпрощатися з акне, пігментними плямами. У цій статті ми розберемося, який механізм їх дії, та чому вони мають такий чудовий ефект.

Косметика з кислотами: ефективність

Коли кислоти потрапляють на шкіру, вони мають різний вплив. Це залежить від:

  • різновиду кислоти;
  • концентрації;
  • кислотно-лужного показника (pH).

Чим концентрованіша кислота та чим більше зрушений pH-показник у кисле середовище, тим агресивніше вона впливає на шкіру. Саме пошкодження епідермісу запускає той самий процес, на якому ґрунтується ефект більшості пілінгів. При цьому відбувається активізація відновлювального процесу. Кислоти розчиняють мертві частинки (клітини) верхнього шару дерми, відлущують їх і провокують утворення нових клітин. Завдяки цьому шкіра стає чистою та оновлюється.

Види кислот

В косметології використовуються різні кислоти для обличчя. Найпопулярнішими серед них є АНА, ВНА та РНА-кислота. Перший різновид часто видобувають із фруктів (фруктові кислоти для обличчя), молочної сироватки (молочна кислота), цукрової тростини (гліколева) або створюються в лабораторії штучним чином. Найпоширеніші з них: яблучна, молочна, гліколева, лимонна, винна. Вони діють на поверхні шкіри та розчиняються у воді. У концентрації до 5% утримують вологу в клітинах, більше 5% – надають відлущувальний ефект.

AHA-різновид – досить універсальний. Він освітлює шкіру, відновлює гідроліпідний баланс, прискорює відновлювальний процес, стимулює вироблення колагену та еластину. Завдяки цьому:

  • підвищується тургор;
  • зменшується кількість та глибина дрібних зморщок;
  • знижується вираженість рубців та постакне;
  • регулюється робота сальних залоз;
  • надається антиоксидантна дія.

AHA-кислоти для обличчя більше підходять для догляду за шкірою, яка зазнала фотопошкодження (має порушення пігментації), потовщеної (гіперкератоз) та сухої. Такі речовини приносять додаткову користь: допомагають утримувати вологу, стимулюють вироблення церамідів, завдяки чому шкіра тривалий час зберігає здоров'я та сяючий вигляд.

Радимо спробувати маску-пілінг від Marie Fresh Cosmetics. Кислотний пілінг підходить для всіх типів шкіри, делікатно та фізіологічно відлущує ороговілі клітини. Продукт очищає та звужує пори, ефективно висвітлює плями постакне та регулює виділення себуму. Комплекс кислот лимона та апельсина АНА, саліцилової ВНА-кислоти та глюконолактону РНА дають дивовижний результат оновленої шкіри з однорідним тоном обличчя без чорних крапок, комедонів та інших висипів.

Протизапальний тонік – також чудовий варіант. Він делікатно і постійно полірує поверхню шкіри, покращує колір обличчя, глибоко очищає пори від жирових забруднень, регулює виділення себуму та запобігає появі висипань. Крем з кислотами для обличчя своєю чергою нормалізує вироблення підшкірного себуму.

ВНА-кислота: чому є корисною

Бетагідроксикислота або саліцилова добувається з кори верби. Проникає глибоко в пори, розчиняє бруд та жирові пробки. Має потужну знезаражуючу і протизапальну дію, добре відлущує старі частинки шкіри. Розчиняється у жирах.

Саліцилова кислота в косметології – унікальний засіб. Її часто використовують для лікування вугрової хвороби. Оскільки BHA — похідна аспірину, вона має протигрибкові та протизапальні властивості. Ця речовина бореться з бактеріями, які викликають появу прищиків, знімає запалення та почервоніння, сприяє швидкому загоєнню.

Також ВНА розчиняє зв'язки між омертвілими частинками епідермісу, сприяє їхньому відлущуванню. Завдяки цьому клітини оновлюються активніше, вирівнюється рельєф, розгладжуються зморшки. На обличчі освітлюються пігментні плями, колір обличчя стає здоровим та красивим.

РНА-кислоти в косметиці: властивості

Полігідроксикислоти – новинка серед кислот. Їх полюбили володарки гіперчутливої шкіри. Порівняно з AHA, молекули PHA різновиду більші та не здатні проникати у глибокі шари дерми. Саме тому вони мають лише поверхневий вплив. Після застосування полігідроксикислот шкіра не дратується та не червоніє. При цьому PHA є не менш ефективними.

По функціоналу полігідроксикислоти схожі з альфагідроксикислотами, вони відрізняються лише за інтенсивністю дії. PHA дбайливо відлущують ороговілі клітини епідермісу, покращуючи його структуру. Зменшують вираженість глибоких та кількість дрібних зморщок, вирівнюють рельєф та тон обличчя. Вони гальмують процеси в'янення, стимулюючи вироблення колагену та еластину.

Лабораторні дослідження показали, що PHA-кислоти мають вологоутримуючу властивість. Через це вони здатні притягувати молекули води. Речовини заповнюють нестачу вологи на поверхні шкіри та підтримують необхідний рівень зволоження. Засоби з таким компонентом у складі підходять всім, навіть власницям сухої та чутливої шкіри з розацеа, куперозом, екземою або псоріазом.

Як користуватися кислотами для обличчя

Щоб отримати максимум від використання і не нашкодити шкірі, слід дотримуватись кількох правил. Захищайтеся від сонячного проміння. Кислоти роблять шкіру чутливішою до УФ-випромінювання. Навіть, якщо ви нанесли засіб з AHA, BHA або PHA на ніч, перед виходом на вулицю обов'язково нанесіть санскрін з SPF-фактором не менше 20.

Починайте поступово. Якщо ваша шкіра не звикла до регулярних пілінгів, рекомендуємо почати використовувати засоби з високим вмістом кислот з 1 разу на тиждень. Це дозволить уникнути подразнення. Поступово збільшуйте частоту застосування до 2-3 разів на тиждень. Невелике тимчасове почервоніння шкіри після першого застосування продуктів – це нормально.

Не рекомендуємо використовувати у догляді одночасно кілька засобів з кислотами або високим вмістом вітамінів A та С. Або ж намагайтеся застосовувати їх у різні дні з невеликими перервами в 1-2 дні. Також варто відмовитися від скрабів під час використання засобів із концентрацією кислот понад 5%.

Поширені питання

Що робить гліколієва кислота для шкіри?
Які кислоти в косметиці краще використовувати для обличчя?
Чи можна користуватися косметикою з кислотами щодня?
Кому не можна використовувати кислоти для обличчя?