0
Що таке мікробіом шкіри і чому він такий важливий?
10.03.2023

Що таке мікробіом шкіри і чому він такий важливий?

Мікробіом це сукупність усіх мікроорганізмів, бактерій, грибків і вірусів. Однак вони не погані, як ми звикли думати. Виявляється, що існують також хороші мікроби, які допомагають людині та приносять користь навіть навколишньому середовищу. Ці бактерії, які живуть у кишечнику, допомагають перетравлювати їжу. Бактерії, які живуть на шкірі, можуть розщеплювати ліпіди – жири, здатні виробляти природню вологу, необхідну для зволоження епідермісу.

Чому мікробіом є важливим?

Мікробіом захищає нас від хвороботворних мікроорганізмів, допомагає розвиватися імунній системі та дозволяє перетравлювати їжу, виробляти енергію та сили, необхідні для повноцінного функціонування організму.

Основний мікробіом людини формується в перші роки життя, але може змінюватися з часом у відповідь на різні фактори, такі як:

  • спеціальна дієта;
  • специфічні ліки (гормонотерапія, антибіотики та інші);
  • неправильно підібрані косметичні засоби, які порушують захисний бар’єр шкіри;
  • вплив навколишнього середовища.

Негативний вплив може збільшити ймовірність розвитку серйозних захворювань – діабету, ожиріння, серцево-судинних та неврологічних захворювань, спричинити появу алергії, шкірних хвороб, запальних реакцій всередині кишечника.

Що порушує мікробіом

Мікробіом є відносно стабільним, але здатний до змін під певним впливом. Наприклад, коли з’являються «мікроби», які проникають всередину при нагоді. Мікробіом шкіри може змінитися після 20-30 хвилин купання в океані, оскільки океанські бактерії прилипають до шкіри. Він повертається до «нормального» за кілька годин, але під час щоденного плавання він може змінитися суттєво.

Поширені причини, які порушують мікробіом шкіри:

Метеорологічні умови

Зміни температури, як гарячої, так і холодної, можуть змінити структуру шкірного бар'єра. Мікрофлора шкіри отримує нові умови для змін.

Ультрафіолетове випромінювання

Відомо, що ультрафіолет здатний руйнувати захисний бар’єр шкіри, а регулярний вплив сонячних променів робить мікробіом менш захищеним.

Хімія у складі різних засобів

Регулярний контакт із хімічними дезінфікуючими засобами може призвести до розвитку сухості та подразнення шкіри через зміни мікробіому та розчинення ліпідів.

Засоби для догляду за шкірою

Засоби для догляду нерідко стають ключовими руйнівниками мікробіому нашої шкіри. Багаторазове нанесення продуктів на обличчя або тіло може створити нові умови середовища для всієї мікрофлори.

Вибір косметики

Варто бути обережними, використовуючи продукти, які можуть змінити pH. Рівень pH нашої шкіри є одним з основних факторів стабільності мікробіому. Натуральна косметика від Marie Fresh, яку можна купити через наш інтернет-магазин, не порушує ліпідний бар’єр та впливає лише на епідерміс.

Засоби від нашого бренду містять у складі пребіотики та ряд ефективних інгредієнтів, потрібних для якісного догляду за шкірою. Серед них гель для вмивання для сухої та нормальної, жирної та комбінованої та для проблемної шкіри. Також пребіотики є у складі базових кремів: зволожувального, матувального та антиакне крем-флюїду.

Що таке пребіотики та пробіотики і чим вони корисні

Пребіотики – це неперетравлювані сполуки, які живлять і підтримують здорові бактерії та тримають шкідливі під контролем. Певні пребіотики здатні збалансувати pH або підтримати бар’єрну функцію шкіри. Ліпіди у зволожуючих засобах також сприяють розвитку здорових бактерій. Вони знімають почервоніння, сухість, отже, і покращують мікробіом.

Пробіотики – це живі мікроорганізми, які підтримують корисні бактерії у нашому тілі. Їх застосування у косметології важко переоцінити. Проведенні тестування свідчать, що використання косметичних засобів з пробіотиками допомагає запобігти різним проблемам та покращити стан шкіри, включаючи екзему, акне, сухість та пошкодження, спричинені УФ-випромінюванням.

Пробіотики в косметиці

Доведено, що певні пробіотики стимулюють вироблення шкірою церамідів або ліпідів (жирів), які затримують вологу та підтримують рівень бактерій, запобігаючи виникненню комедонів. Також вони здатні зберегти рН шкіри у нормі, покращити захисний бар’єр, захищати від пошкодження вільними радикалами.

Відповіді на поширенні запитання

Чи потрібно купувати крем з пребіотиками, якщо в мене нормальна шкіра?
Який крем з пребіотиками ви порадите для проблемної шкіри?
Що таке мікробіомний догляд за шкірою?