Роль вітамінів в натуральній косметиці: як вони впливають на шкіру та волосся?

Роль вітамінів в натуральній косметиці: як вони впливають на шкіру та волосся?

Вітаміни додають у різні косметичні засоби для обличчя і волосся. Вони виконують низку важливих функцій: зволожують, живлять, стимулюють синтез колагену, уповільнюють процеси старіння шкіри, захищають від негативних зовнішніх факторів. Мають виражений ефект при регулярному нанесенні. У цій статті ми розкажемо, які вітаміни для лиця і для волосся рекомендовано використовувати.

Які вітаміни потрібні для шкіри: поради косметолога

В косметології використовуються різні вітаміни, які позитивно впливають на стан шкіри. Найпопулярніші з них:

  • С: сильний антиоксидант, активізує клітинний метаболізм, уповільнює процеси старіння, бере участь у виробленні колагену.
  • А: більш відомий як ретинол, стимулює клітини, допомагає у боротьбі з акне та зморшками, захищає від вільних радикалів.
  • В5: працює із віковими змінами, стимулює синтез еластину, вирівнює тон шкіри, зменшує запалення.
  • Е: має протизапальну, зволожуючу властивість.
  • D: захищає шкіру від ультрафіолетового випромінювання.

Коли в догляді недостатньо вітамінів, шкіра стає сухою, з'являються висипання. Обличчя може набувати блідого, бляклого і тьмяного вигляду. Також можлива поява синців та набряків під очима, почервонінь, посилення видимих ​​зморщок. Вітаміни для молодості шкіри – правило номер 1.

Поповнити дефіцит, який вже розвинувся, не завжди виходить одним лише харчуванням. Саме тому до розв'язання проблеми треба підходити комплексно: міняти раціон, додавати комплекси з вітамінами у складі.

Вітамін А (ретинол): корисні властивості

Вітаміни А або ретинол – один з основних вітамінів молодості. Він працює завдяки дії, що уповільнює процес старіння шкіри, стимулює оновлення клітин. Також є одним з найбільш досліджених речовин у косметичній промисловості. Ретинол (і його похідні) належить до речовин, що розчиняються в жирах. Саме тому він добре проникає через роговий шар епідермісу. Діє більш ефективно, ніж компоненти, що розчиняються у воді.

Ретинол часто використовується в косметиці завдяки його різноманітним властивостям:

  • Антиоксидантній – гальмує розвиток вільних радикалів.
  • Стимулює вироблення колагену та еластину.
  • Освітлює шкіру, сприяє рівномірному розподілу меланіну в шкірі.
  • Послаблює еритему (сильне почервоніння шкіри, яке зумовлює розширення капілярів).
  • Зменшує інтенсивність запальних процесів, викликаних надлишком себуму.
  • Прискорює процес творення нових клітин – підвищує ферментативну активність.

Найкращі результати застосування ретинолу або його похідних помітні після регулярного використання препарату. Вітамін А для шкіри навколо очей також достатньо ефективний. Усуває темні кола під очима, зволожує. Прискорює оновлення клітин, сприяє регенерації тканин, забезпечує еластичність шкіри. При його дефіциті шкіра стає сухою, знижуються захисні властивості ліпідного бар'єра.

Ретинол широко використовується в антивікових засобах. Його похідні добре зарекомендували себе у лікуванні акне. В косметичних препаратах призначений для будь-якого типу шкіри. Зріла шкіра стає еластичною та сяючою, зменшується кількість зморшок.

У шкіри стає рівний тон, зменшуються недоліки, наприклад, надмірне вироблення себуму. Цей компонент також підходить для сухої, чутливої шкіри з помітними судинами. В такому випадку слід звернути увагу на концентрацію ретинолу в препараті, оскільки висока концентрація може викликати численні подразнення.

Вітамін В5(пантотенова кислота): корисні властивості

Вітаміни В5 або пантотенова кислота беруть участь у виробництві енергії клітинами. Компонент має відмінні зволожуючі властивості: допомагає утримувати вологу і проводити її глибоко всередину. Саме тому у складі сироваток та кремів В5 часто можна зустріти у поєднанні з гіалуроновою кислотою (особливо, якщо засоби призначені для сухої атопічної шкіри).

Відмінно знімає почервоніння, заспокоює та загоює. Бере участь у процесах регенерації тканин шкіри та слизових оболонок, сприяючи ранозагоювальному та омолоджуючому ефектам. Зміцнює місцевий імунітет, зберігає вологу, пом'якшує.

Знімає почервоніння, заспокоює запалення, сприяє виробництву колагену та еластину. Провітамін В5 дуже ефективний при зовнішньому застосуванні, тому затребуваний у б'юті-формулах.

Вітамін С: корисні властивості

Вітамін С в косметиці відомий як антиоксидант, який впливає на уповільнення процесів старіння. При цьому чудово освітлює пігментні плями, синтезує колаген, сприяє пружності, уповільнює процеси старіння. Руйнує вільні радикали, допомагаючи шкірі відновитися від наслідків окислювального стресу, спричиненого УФ-випромінюванням, стресом та поганою екологією.

Компонент ефективно освітлює обличчя. Вітамін С рекомендується використовувати для вирівнювання тону при пригніченні вироблення меланіну. Складова косметики відповідальна за пружність, тому її нестача призводить до утворення зморщок.

Зменшує запалення, активує ряд протизапальних цитокінів, тому ефективний при акне та розацеа. Запобігає сухості. Вітамін С для обличчя зберігає цілісність захисного бар'єра, допомагаючи у синтезі епідермальних жирів, що захищають від втрати вологи.

Вітамін Д: корисні властивості

Вітамін Д для шкіри обличчя – необхідний. Він захищає клітини від загибелі під час стресу, стимулює вироблення пептидів-антибіотиків, що запобігають запальним процесам. Компонент не дозволяє ділитися вже пошкодженим клітинам, запобігаючи появі мутацій.

Достатня кількість вітаміну D у шкірі – гарантія того, що вона виглядатиме свіжо та молодо і зможе самостійно та ефективно захищатися від агресивного впливу навколишнього середовища. Він захищає від ультрафіолетового випромінювання. Забезпечує виживання клітин і уповільнює їхнє старіння в стресових умовах. Компонент збільшує мінімальну дозу опромінення. З його нанесенням перебувати на сонці можна довше без негативних наслідків.

Захищає клітини від мікробної агресії. Активує спеціальні рецептори на поверхні живих клітин та запускає реакцію вироблення антимікробних пептидів. Це особливо важливо для тих, хто страждає від акне або атопічного дерматиту. Такі компоненти від акне будуть ефективними при постійному використанні. Містяться у засобах для чутливої та проблемної шкіри, а також у складі дитячої косметики.

Вітамін допомагає формуванню рогового шару та дозрівання живих клітин епідермісу. Запускає синтез ліпідів і білків, що формують «цемент» бар'єрного рогового шару. Через пошкодження в роговому шарі вглиб шкіри постійно проникають чужорідні агенти, для боротьби з якими функціонує імунна система. Так і починається запальна реакція, яка веде до загострення захворювання. Для людей з дерматитами та для дітей з попрілістю такі засоби можуть стати справжнім порятунком.

Вітамін Е: корисні властивості

Вітамін Е для шкіри – найвідоміший антиоксидант, який регенерує шкіру і допомагає її зволожувати. Усуває подразнення та лущення, вирівнює тон і часто входить до складу косметики, що відбілює. Ефективний в боротьбі з гіперпігментацією та темними колами під очима.

Цей компонент називають вітаміном «краси та молодості». Жиророзчинний нутрієнт входить до складу клітинних мембран, надає епідермісу еластичність, захищає клітини шкіри від старіння. Старіння шкіри багато в чому пов'язане з окислювальним стресом, викликаним вільними радикалами.

Надмірна кількість оксидантів у шкірі викликана ультрафіолетовими променями, забрудненням навколишнього середовища, курінням, неправильним харчуванням та способом життя. Їх діяльність перевищує природні антиоксидантні здібності організму. Це може викликати подальші негативні наслідки.

На шкірному рівні це пошкодження проявляється зморшками, плямами, почервонінням. Такі вітаміни від зморщок попереджають старіння шкіри. Мають загальну антиоксидантну і протизапальну дію, зволожують та пом'якшують епідерміс, регенерують тканини.

Які вітаміни необхідні для волосся: поради косметолога

На зовнішній вигляд та стан волосся впливає ціла низка факторів: генетика, раціон, гормони і навіть рівень стресу. Тому погіршення стану волосся може бути спричинене різними причинами. Серед них – дефіцит різних необхідних елементів – вітамінів, мінералів, білків, вуглеводів. Для того, щоб зачіска мала доглянутий вигляд, варто використовувати догляд з вітамінами у складі. Зокрема використовується А, В7, D.

Вітамін В7 (біотин): корисні властивості

Має важливе значення для росту волосся та його зміцнення. Регулює виділення себуму та позитивно впливає на стан шкіри голови. Біотин бере участь у синтезі кератину, є основним будівельним елементом волосся. Підвищує еластичність, допомагає при пошкодженій структурі. Відповідає за збільшення об'єму та густоти. Здатний повернути блиск і еластичність сухому, січеному, ламкому волоссю.

Вітамін А (ретинол): корисні властивості

Запобігає сухості, ламкості, відновлює блиск і еластичність волосся. Захищає від негативної зовнішньої дії. При випаданні волосся також використовуються невеликі дози вітаміну А як доповнення.

Вітамін D: корисні властивості

Синтезується у шкірі під впливом сонячного світла. Коли в організмі не вистачає вітаміну D, зростання волосяних фолікулів може сповільнюватись. Нестача цього компоненту може призвести, зокрема, до випадання волосся.

Поширені питання

Які вітаміни для шкіри від прищів будуть ефективними?
Чи допоможуть вітаміни від сухості шкіри?
Які вітаміни для шкіри рук ви порадите?
Які вітаміни для пружності шкіри існують?