0
Основні помилки при догляді за шкірою
23.02.2023

Основні помилки при догляді за шкірою

Ми витрачаємо багато грошей та часу на те, щоб виглядати бездоганно. Але мало хто замислюється, що через поширені помилки ці старання можуть бути марними. Жінки нерідко ігнорують основні правила догляду за шкірою обличчя, і вся боротьба за красу зводиться нанівець. Дотримуючись важливих принципів щоденних процедур, можна надовго зберегти своє здоров'я та привабливість.

Як правильно доглядати за шкірою обличчя та які помилки при цьому не варто робити

Навіть найдорожча косметика для догляду за обличчям, куплена навмання за рекомендацією інших людей або через гучну рекламу, може не тільки не допомогти, а й завдати шкоди. Основний принцип вибору засобу – те, наскільки він ідеально підходить, враховуючи тип вашої шкіри. Неправильно підібраний у кращому випадку нічого не зробить. Найгірший результат подій – подразнена шкіра обличчя, лущення, поява вугрів і т. д. Щоб цього уникнути, необхідно не допускати помилок у догляді, таких як:

  • використання засобів, які не підходять;
  • недостатнє зволоження;
  • відмова від демакіяжу;
  • агресивне очищення;
  • часта зміна косметики;
  • нехтування тонерами;
  • видавлювання прищів;
  • використання спирту у догляді за проблемним епідермісом;
  • відсутність уваги до шкіри навколо очей.

Найкраща косметика – це та, яку підібрали індивідуально, під особливості та потреби вашого тіла. Дієві поради ви можете отримати, звернувшись до фахівця. Він надасть кваліфіковану допомогу та порекомендує програму догляду для покращення стану епідермісу.

Поради косметолога з догляду за обличчям

Перше, що радять косметологи, це визначити, який у вас тип шкіри. Зволожувальний крем має бути на столику у кожної дівчини. Але вони мають відмінності та особливості застосування.

Дуже суха шкіра обличчя з прищами має схильність лущитися. Правильним рішенням буде вибрати інтенсивне зволоження за допомогою засобів, що містять гіалуронову кислоту, сечовину та натуральні масла. Вони швидко приберуть сухість, відчуття стягнення, та ваша шкіра набуде доглянутого вигляду.

Жирна шкіра теж потребує зволоження. Але текстура кремів повинна бути легшою й мати у складі матуючі та себорегулюючі компоненти. Наприклад, молочну кислоту, екстракт кори Енантая або алантоїн.

Для чутливої шкіри головне – позбавитися подразнення на лиці, захищаючи при цьому її від зовнішніх впливів. Слід звернути увагу на засоби з пантенолом та натуральними маслами в складі. Таким чином створюється тонка захисна плівка на поверхні епідермісу та тоді червона шкіра на обличчі залишиться у минулому.

Для жінок 45+ косметологи радять звернути увагу на пептидні креми, які стимулюють вироблення колагену та еластану, щоб продовжити молодість та еластичність шкіри. Ці компоненти можуть розглядатися як альтернатива вітаміну А, але вони діють м'якше і не викликають подразнень.

Що потрібно для догляду за обличчям, щоб воно довго радувало молодістю та красою

Головний міф, який необхідно розвіяти – якщо шкіра виглядає нормально, немає потреби у гігієнічному догляді та зволоженні. Ця помилка може призвести до сухості, лущення та появи передчасних зморщок. Крем необхідно наносити вранці та ввечері, підбираючи засіб залежно від пори року. Влітку обирайте легші текстури, взимку – густіші.

Який би не був інтенсивний догляд, без хорошого очищення не обійтись. Це дозволить очистити забиті пори на обличчі перед наступними процедурами. Застосовуйте засіб двічі на день. Вранці – це пінка чи гель. Увечері необхідно зняти макіяж гідрофільною олією від Marie Fresh, а потім вмитися пінкою або гелем за типом шкіри.

Якщо у вас помітно відкриті пори на обличчі, знадобиться регулярне глибоке очищення. Але застосування пілінгів частіше ніж раз на тиждень може призвести до травмування епідермісу. Діяти слід м'яко та делікатно. Велику увагу слід приділяти використанню тонера. Косметологи рекомендують застосовувати його двічі на день після вмивання та перед нанесенням крему.

Для усунення набряків та темних кіл під очима використовуйте спеціальні креми. Ці засоби адаптовані під ніжну, тонку шкіру навколо очей.

Як часто можна робити маски для обличчя, чи можуть вони нашкодити

Залежно від стану та особливостей вашої шкіри, маски слід застосовувати не частіше ніж двічі на тиждень. Якщо у вас є бажання використовувати ці засоби частіше, варто чергувати продукти, які мають різні компоненти. Дерматологи радять не наносити маски дуже часто. Надмірне зволоження може завдати більше шкоди шкірі, ніж користі. Порушується захисний, ліпідний шар та баланс pH. Все це призводить до сухості, тьмяності та запалень.

Якщо у вас занадто чутлива шкіра, не використовуйте маски зі штучними ароматизаторами та такими інгредієнтами, як саліцилова кислота або перекис бензоїлу. Ви ризикуєте отримати подразнення та сухість шкіри при частому їх використанні.

Що робити, коли шкіра на обличчі суха

Якщо у вас дуже суха шкіра обличчя, крім щоденного зволоження та очищення, вам необхідно запобігти факторам, які цьому сприяють:

  • уникайте сухого повітря та користуйтеся зволожувачами при включеному опаленні;
  • зменште час перебування у гарячій воді;
  • застосовуйте засоби без ароматизаторів та барвників;
  • використовуйте засоби з SPF захистом;
  • вибирайте пілінги для шкіри лише на водній основі зі зволожувальними факторами;
  • засоби для вмивання повинні містити натуральні олії.

Головною й необхідною умовою догляду за сухою шкірою є використання м'якого очищувального засобу, особливо якщо вона схильна до атопічного дерматиту. Важливо – дотримуватися процедури очищення та зволоження, тоді ваша шкіра засяє свіжістю та здоров'ям.

Чому жирніє шкіра на обличчі

Тип шкіри з часом може змінитися. До 25 років вона найчастіше жирна, надалі трансформується у комбіновану. Отже, догляд за молодою шкірою значно відрізнятиметься від доглядових процедур, які необхідні дорослим жінкам. Однак існують генетичні передумови, через які епідерміс залишається жирним протягом усього життя.

Але бувають випадки ендокринних патологій у жінок у середньому віці, що спричиняє збільшення виділення кількості себуму. До них можна віднести проблеми зі щитоподібною залозою, полікістоз яєчників, клімакс або безконтрольне приймання пероральних контрацептивів.

Погіршення роботи органів шлунково-кишкового тракту, часті запори є передумовою до підвищення жирності шкіри. Цьому сприяє неправильне харчування, жирна, гостра їжа, а також алкоголь та газовані напої.

Пам'ятайте, до догляду за шкірою необхідно підходити комплексно. Грамотне очищення, зволоження та маски кілька разів на тиждень зроблять вашу шкіру сяючою. Але, приділяючи увагу правильному догляду за шкірою, не забувайте за збалансоване харчування та здоровий спосіб життя. Тоді не тільки шкіра скаже вам «дякую», а й весь організм загалом.

Поширені запитання

Як захистити шкіру в холодну пору року?
Чи потребує жирна шкіра зволоження?
Що робити з розширеними порами?
Чи потрібний догляд за шкірою рук влітку?