0
Загадковий вітамін В3 в косметиці або чого ще ви не знали про ніацинамід
13.07.2023

Загадковий вітамін В3 в косметиці або чого ще ви не знали про ніацинамід

Ніацинамід – це водорозчинна форма вітаміну В3, яка бере участь у багатьох клітинних процесах. Цей ефективний і перевірений інгредієнт є в складі багатьох косметичних засобів: від сироваток до антивікових кремів. Він стимулює синтез природного колагену і керамідів, має ряд протизапальних, регенеративних і антиоксидантних властивостей, які науково підтверджені. У цій статті ми розкажемо, чому компонент є корисним.

Що таке ніацинамід

Ніацинамід – це компонент, який бере участь в обміні вуглеводів і ліпідів, окисно-відновних реакціях та багатьох інших процесах. Саме тому він має широкий спектр дії. Користь цієї речовини – доведена. 

Як діє ніацинамід для шкіри:

  • стимулює синтез колагену та робить шкіру пружною;
  • нормалізує гідроліпідний обмін;
  • покращує мікроциркуляцію крові;
  • звужує пори;
  • бере участь у регуляції вироблення себуму;
  • зволожує, пом'якшує та підвищує еластичність;
  • бореться із запаленнями та акне.

Вітамін В3 є корисним для жирної шкіри, адже нормалізує вироблення себуму, є профілактикою появи акне. Ефективно вирівнює тон обличчя та освітлює пігментні плями. Для чутливого типу цей компонент усуває свербіж та допомагає полегшити стан при дерматитах. Має антимікробну дію. Ніацинамід працює як фотопротектор, захищає обличчя від впливу ультрафіолету.

Компонент можна зустріти у складі зволожуючих засобів, оскільки він допомагає утримувати вологу в епідермісі. Приносить користь і віковій шкірі. Омолоджуючі креми на основі цього вітаміну стимулюють синтез колагену та еластину. В результаті активації синтезу колагену покращується структура шкіри — розгладжуються зморшки, що вже з'явилися, гальмується утворення нових. Гідроліпідний обмін нормалізується, в результаті чого шкіра стає менш уразливою для зовнішніх несприятливих факторів.

Засоби з цим компонентом покращують зовнішній захист шкіри та легко засвоюються, добре знімає почервоніння. При куперозі та розацеа значну роль відіграє здатність вітаміну В3 покращувати мікроциркуляцію крові. Він впливає на зменшення втрати вологи та чинить протизапальну дію. Наприклад, сироватка для обличчя ANTI ACNE інтенсивно бореться із висипаннями, підшкірними комедонами та іншими запальними елементами. Регулює виділення шкірного себуму, робить шкіру матовою та з рівним тоном.

Ніацинамід в косметиці: дія

Вітамін В3 в косметиці – універсальний компонент, який підходить для всіх типів шкіри. Він бере участь у регуляції роботи сальних залоз, запобігаючи появі прищів, звужуючи пори та матуючи. Компонент має широкий спектр сприятливого впливу, тому його додають у наступні категорії засобів:

  • зволожуючі;
  • сонцезахисні;
  • антивікові;
  • відновлюючі;
  • депігментуючі;
  • для проблемної шкіри;
  • для сухої шкіри;
  • для чутливої шкіри.

Ніацинамід корисний не тільки для шкіри обличчя, але й для шкіри голови та волосся. Він підвищує еластичність, надає блиску волоссю і покращує його структуру. Якщо ви боретеся з надмірною жирністю голови або лупою, це також ідеальний варіант. Має протизапальні властивості, регулює роботу сальних залоз, що запобігає зайвій жирності. Також ніацинамід стимулює ріст волосся. Має зволожуючі властивості та усуває лупу, підвищує еластичність волосся, надає їм здорового блиску.

Засоби з ніацинамідом

Кондиціонер ROOT & TIPS для жирних коренів та сухих кінчиків також містить вітамін В3. Ідеально підходить для комбінованого типу волосся, не обтяжує його та при цьому інтенсивно живить сухі та пошкоджені кінчики. Ніацинамід різнобічно зміцнює волосся, розгладжує та запобігає ламкості. Також радимо використовувати крем для обличчя з ніацинамідом, якщо маєте проблемну шкіру. Компонент зменшує почервоніння, знімає запалення, бореться з акне, освітлює постакне, уповільнює процес старіння.

Поширені питання

Чи корисний ніацинамід для обличчя, якщо в мене зріла шкіра?
Що краще: ретинол чи вітамін В3?
Як використовувати ніацинамід для обличчя?
З чим не можна поєднувати вітамін В3?