Як позбутися сухості рук: поради від косметологів

Як позбутися сухості рук: поради від косметологів

Шкіра рук є чутливою, тому потребує постійного та правильного догляду. Відсутність доглядових засобів може призвести до сухості та лущення, почервоніння, в'ялості та до багатьох інших проблем. У цій статті ми розкажемо, чому з’являється сухість рук, та як уникнути цього.

Ознаки сухості рук

Шкіра складається з трьох шарів: епідермісу, дерми та гіподерми. Кожен з них виконує багато функцій. Одні з найбільш важливих: захисна, терморегуляторна, видільна і рецепторна (завдяки їй ми можемо відчувати навколишні предмети). Щоб залишатися здоровими та виконувати свої функції, рукам потрібна волога та захисні ліпіди (жири). Дані компоненти будуть підтримувати цілісність захисного бар'єра. Нестача цих компонентів може призвести до сухості (ксерозу).

Основні ознаки сухості включають:

  • сухість шкіри рук;
  • свербіж і луската шкіра на кінцівках;
  • відчуття стягнутості, особливо після купання;
  • поява білих плям на тілі, які лущаться;
  • поява червоних чи рожевих плям, які запалюються;
  • дрібні тріщини на руках;
  • в'яла, зморшкувата шкіра.

Іноді на пальцях можуть з’являтись рани, які печуть. В будь-якому випадку необхідно підібрати правильний догляд, який зволожуватиме, та запобігатиме появі перелічених ознак.

Чому суха шкіра на руках

Сухість шкіри на руках – це явище, яке може супроводжуватися дискомфортом на долонях та на пальцях, сухістю та лущенням на ліктях, тріщинами, а також відчуттям стягнутості та дискомфорту. У більшості випадків причиною таких ознак є навколишні умови: погода, часте миття рук, вплив хімікатів. Проте іноді причиною є зовнішні фактори (наприклад, певні захворювання чи стан організму).

Сухість шкіри рук: причини

Чому ж з’являється суха шкіра на руках?

До зовнішніх причин належать:

  1. Несприятливі погодні умови. Сухість частіше зустрічається в зимовий та осінній період, коли рівень вологості відносно низький.
  2. Сухе повітря у приміщенні. Центральне опалення, обігрівачі, кондиціонери знижують вологість, що впливає на стан тіла.
  3. Агресивні косметичні продукти. Мило, миючі засоби та шампуні можуть бути причиною сухості та лущення, оскільки вони створені для видалення жиру. Те саме стосується і засобів для догляду, які містять спирт. Цей компонент позбавляє шкіру захисного шару та пересушує її.
  4. Частий солярій. Промені ультрафіолету негативно впливають на клітини та сушать.
  5. Частий контакт із водою. Причини сильної сухості криються в частому та тривалому прийнятті гарячого душу чи ванни. Те саме можна сказати і про часте плавання, особливо в сильно хлорованих басейнах.

Іноді шкіра стає пересушеною і через внутрішні фактори. Дефіцит вітамінів та мінералів – причина номер один. Для підтримки здоров'я потрібні поживні речовини. Якщо ви не отримуєте достатньо вітаміну D, вітаміну А, ніацину, цинку або заліза, така ознака з’являється доволі часто.

Ще одна поширена причина – шкірні захворювання, головною ознакою яких і є зневоднення. Люди зі шкірними захворюваннями часто стикаються із сухістю. На це впливає атопічний дерматит (екзема), іхтіоз, періоральний дерматит, псоріаз. Внутрішнє зневоднення також може викликати подібну симптоматику. Недостатнє споживання води впливає на все тіло. Ця проблема є поширеною в період активного сонця, при інтенсивних фізичних навантаженнях та при розладі шлунка (діареї).

Неправильний раціон також впливає на стан наших рук. Якщо ви не їсте достатньо і регулярно, то відповідно не отримуєте поживних речовин, необхідних для підтримки гідратації. Прийом деяких лікарських препаратів може викликати сухість. Дуже суха шкіра – можливий побічний ефект деяких ліків, включаючи статини та діуретики.

Куріння – ще один негативний фактор. Цигарки містять шкідливі хімічні речовини, які прискорюють старіння, тому шкіра стає сухішою. Вплинути на стан тіла можуть і негативні емоції. Стрес збільшує вироблення гормону кортизолу, який підвищує цукор у крові та змінює властивості колагену. В результаті шкіра стає зневодненою. Ще однією причиною може стати вік. Вікові зміни впливають на зменшення кількості жиру в епідермісі, що впливає на її сухість.

Що робити, коли суха шкіра на руках

Необхідно щоденно зволожувати руки. Використовуйте якісний зволожуючий крем або лосьйон двічі на день. Дані продукти допомагають відновити вологу та закріпити її на поверхні рук. Радимо спробувати крем з морським еластином. Він не залишає неприємної плівки, швидко вбирається і при цьому інтенсивно зволожує та живить, видаляє сухість.

Крем PROACTIVE – також чудовий варіант. Сприяє швидкому загоєнню мікротріщин, моментально видаляє сухість та лущення, пом'якшує і зволожує. Особливо важливим є оброблення рук перед сном. Для посилення ефекту можна накрити руки парою спеціальних рукавичок. Це допоможе зволожуючому крему більш повно вбратися.

Ще однією важливою порадою є захист від холоду. Якщо ви часто користуєтесь холодною водою для миття посуду чи довго знаходитесь на вулиці взимку, слід одягти рукавички.

Поширені питання

Чому з’являється сухість шкіри на пальцях рук?
Що зазвичай входить до крему для рук?
Чому взимку сохнуть руки?
Чого не вистачає в організмі при дуже сухій шкірі?