Сяйво зсередини: вплив біотину на красу та здоров'я волосся

Сяйво зсередини: вплив біотину на красу та здоров'я волосся

Біотин, відомий також як вітамін В7, знаходить у косметології найширше застосування. Він є надзвичайно важливим для здоров’я шкіри обличчя та голови. Доглядові засоби з біотином у складі – справжня знахідка. У цій статті ми розкажемо про його корисні властивості, про вплив на волосся та на шкіру.

Що таке біотин

Біотин – це високоактивний водорозчинний вітамін. Він входить до складу ферментів, які регулюють та нормалізують білковий та жировий баланс.
Компонент є джерелом сірки, яка стимулює синтез власного колагену. 

Вітамін В7:

  • стимулює утворення колагену та допомагає прискорити процес регенерації пошкоджень шкіри;
  • допомагає відновити природний гідроліпідний бар'єр;
  • захищає шкіру від шкідливих зовнішніх впливів;
  • сприяє зволоженню та запобіганню сухості, лущенню.

Біотин має заспокійливі властивості та відмінно бореться з подразненнями, сприяє пружності та еластичності шкіри, робить її більш підтягнутою. Впливає на нормалізацію жирності та бореться з висипами.

Біотин: користь

Вітамін В7 запобігає фотостарінню шкіри, захищаючи її від надлишку ультрафіолетового випромінювання і не випадково входить до групи вітамінів краси. При нестачі цього компоненту сповільнюється ріст волосся і нігтів. Нігтьова пластина стає ламкою, шкіра набуває нездорового вигляду, стає занадто жирною, лущиться.

Випадіння волосся також може бути наслідком дефіциту біотину. У жінок ця проблема спостерігається частіше, оскільки у жіночому організмі його виробляється менше. При нормальній кількості цей компонент нормалізує баланс жирних кислот в організмі: шкіра голови стає менш жирною, покращується структура та зовнішній вигляд волосся. Ще одна важлива роль біотину: він забезпечує шкіру, нігті та волосся сіркою, яка їм життєво необхідна.

Серед інших корисних характеристик можна виокремити:

  • стимулювання загоєння ран та пошкоджень шкіри;
  • поліпшення стану сухої шкіри, що лущиться, заспокоєння подразнень;
  • прискорення регенераційних процесів;
  • відновлення ліпідного бар'єра;
  • зменшення випадіння волосся;
  • зменшення себорейних проявів.

Зазначають, що біотин є особливо корисним для тих, у кого чутлива чи схильна до прояву алергічних реакцій шкіра (у тому числі і на волосистій частині голови).

Біотин: функції

Вітамін біотин також має багато корисних функцій:

  1. Полегшує м'язові болі.
  2. Підтримує імунітет.
  3. Усуває відчуття втоми.
  4. Зміцнює нігтьову пластину.
  5. Бере участь у процесі згортання крові.
  6. Сприяє нормальній роботі щитовидної залози.
  7. Покращує когнітивні функції мозку.
  8. Бере участь у виробленні колагену.

Він бере участь у біосинтезі гормонів, знижує рівень холестерину у крові, покращує апетит. Вищезгадані властивості вітаміну свідчать про те, що він відіграє одну з ключових ролей у підтримці міцного здоров'я та відмінного самопочуття.

Вплив біотину на волосся

Біотин для волосся є також корисним. Він сприяє зміцненню волосяних фолікулів, перешкоджає передчасному випаданню. В7 допомагає зміцнювати ослаблене та витончене волосся по всій довжині. При цьому додатково надає блиск і робить локони більш слухняними, що полегшує процес укладки. Біотин нормалізує гідроліпідний баланс шкіри голови, допомагає зменшити жирність або, навпаки, запобігти їх надмірній сухості.

Вітамін позитивно впливає на зростання волосся: покращує стан шкіри голови, сприяє ефективному насиченню волосяних цибулин корисними речовинами й тим самим покращує їхню роботу. У косметології В7 включається до складу різних доглядових засобів. Додається до складу масок, а також у формули шампунів, бальзамів і кондиціонерів для волосся. На етикетках подібних засобів він може бути позначений як Vitamin B7, Vitamin H, Biotine або Coenzyme R. Також його можна зустріти у складі комплексного інгредієнта під назвою «біотинол трипептид-1». 

Біотин допомагає стимулювати вироблення власного колагену волосся. Він відповідає за молодість клітин, зростання та міцність локонів. Використовується як профілактика сезонного випадіння при ламкості. Іноді В7 для волосся застосовують для надання яскравості пігменту волосся і як профілактику сивини. Також допомагає захистити шкіру голови від лупи. Наприклад, серія Оily hair care є чудовим варіантом. 

Кондиціонер ROOT & TIPS для жирних коренів та сухих кінчиків робить волосся гладким і шовковистим, захищає від механічного тертя, надмірного випаровування води, негативного впливу хлорованої води, важких металів. Шампунь дбайливо очищає волосся, не пересушуючи його по довжині, прибирає обтяження біля коріння і пухнастість кінчиків.

Поширені питання

Чим біотин корисний для шкіри?
Чи можна одночасно використовувати засоби з біотином та колагеном у складі?
Як В7 впливає на волосся?
Чи ефективним є біотин для зрілої шкіри?