Збереження молодості та еластичності шкіри: секрети використання колагену в косметиці

Збереження молодості та еластичності шкіри: секрети використання колагену в косметиці

Колаген – це структурний білок, який відіграє роль захисту та зволоження. Він виробляється спеціальними клітинами – фібробластами. З віком здатність організму виробляти свій колаген різко зменшується через різні причини. Серед них – нестача мікроелементів, таких як вітамін С і Е, часті стреси, незбалансоване харчування.

Як наслідок – шкіра відновлюється повільніше, втрачає еластичність. Під час вікових змін змінюється овал обличчя, з'являються зморшки. Вихід є – структурний білок у косметиці та його регулярне застосування допоможе покращити зовнішній вигляд та сповільнити процес старіння.

Що таке колаген

Колаген для шкіри обличчя є надзвичайно важливим. Властивості цього компоненту досить різноманітні. Він має омолоджуючу та зволожуючу дію, повертає обличчю м'якість і пружність, розгладжує. Такі косметичні засоби створюють на обличчі захисний вологоутримуючий шар. Завдяки цьому епідерміс довгий час залишається зволоженим. Доглядові засоби з колагеном прискорюють регенерацію шкіри, дозволяють швидше загоювати опіки, порізи та виразки.

З якого віку можна застосовувати засоби з цим компонентом? Актуальність використання залежить від загального стану. Якщо ви маєте сухий та зневоднений тип, який потребує постійного зволоження, то косметику можна застосовувати вже з 25 років. Якщо ж у вас нормальна або схильна до жирності шкіра – з 30-35.

Чим корисний колаген

Користь колагену давно доведена. Сучасна косметика часто містить у складі даний компонент. Чималий перелік доглядових продуктів для тіла, обличчя та волосся виготовляються на основі цієї складової. Вони використовуються для очищення, зволоження, живлення, відновлення.

Колаген є білком, структурним компонентом шкіри, волосся, нігтів, кісток, суглобів та інших тканин організму. Він має важливе значення, а саме – реалізує захист від зовнішніх негативів та вільних радикалів. У шкірі функціонує еластин, гіалуронова кислота та інші важливі речовини, які виробляються спеціальними клітинами – фібробластами. Допоки ці клітини працюють, епідерміс отримує достатні обсяги активної речовини. Проте з віком ситуація змінюється поступово.

Стан обличчя безпосередньо залежить від кількості білка, основної сполучної тканини, яка відповідає за еластичність. Структурний білок перебуває переважно в дермальному шарі та становить близько 70% всіх білків. Основне завдання цього компоненту – зберігати тургор шкіри (еластичність шкірних покривів). Завдяки такому догляду вона довго залишатиметься доглянутою та підтягнутою. Білок стабілізує овал обличчя, не дозволяючи обличчю опливати і опускатися вниз. Водно-ліпідний баланс регулюється, і обличчя не пересихає.

Користь колагену

Косметичний колаген має багато важливих властивостей. Регулярне використання косметики з цим білком призводить до підвищення гладкості, м'якості, ніжності, забезпечує пружність та еластичність. Формування захисного шару-вологоутримувача має на меті зволоження, перешкоджання пересиханню. Догляд впливає на прискорення регенерації та загоєння порізів, на вирівнювання тону та мікрорельєфу. При постійному використанні засобів з колагеном, покращується тонус.

З віком фібробласти стають менш активними, білок виробляється у зменшених кількостях. На шкірі це відображається уповільненим відновленням, виникненням зморщок, погіршенням овалу обличчя, підвищеною сухістю, в'ялістю та іншими змінами. Потреба у надходженні цього білка залежить від віку. На його кількість в епідермісі впливає:

  • незбалансоване харчування;
  • авітаміноз;
  • шкідливі звички (куріння та вживання алкоголю);
  • любов до засмаги;
  • часті стреси;
  • недосип та інші несприятливі фактори.

Дані причини пов’язані з виробленням білка у шкірних клітинах. Колаген для шкіри є надзвичайно важливим. На рівень структурного білка впливає не лише спосіб життя та наявність поганих звичок, а й правильно підібраний догляд. По можливості слід виключити негативні фактори, які можуть вплинути на зовнішній вигляд. Цей компонент в косметиці є важливим не лише для обличчя, а й для зачіски. Він формує на поверхні волосся захисний шар, значно знижує ступінь ушкодження від механічних впливів та інших деструктивних факторів. Сполучний білок підвищує міцність волосся і покращує фіксацію зачіски.

Колаген, косметика: куди входить

Даний білок додають у різноманітні доглядові засоби:

  • антивікові креми;
  • сироватки та лосьйони;
  • маски для догляду навколо очей;
  • догляд за областю шиї та декольте;
  • ліфтингові сироватки;
  • креми для обличчя та тіла;
  • креми для рук та нігтів;
  • зволожувальні шампуні для волосся.

Наприклад, крем для обличчя з колагеном виключає сухість і лущення, нейтралізує негативні речовини, запобігає випарюванню вологи і уповільнює прояв вікових змін. Одні засоби з колагеном забезпечують ліфтинг, покращують тонус. Іншим характерний накопичувальний ефект, який заключається у зволоженні. Особливо помітним він буде при комплексному догляді.

Види колагену

Існують різноманітні види цього структурного білка. Тваринний різновид отримують зі сполучної тканини тварин. Він здатний зволожувати, підвищувати пружність та захищати шкіру від стресових факторів, але за ефективністю дещо поступається іншим різновидам. Основна його перевага – доступніша ціна.

Морський або риб'ячий колаген – один з найпопулярніших і найкращих для введення в косметичні продукти. Він максимально близький до білка, що виробляється людським організмом. Добре проникає у глибокі шари шкіри, характеризується полегшеним засвоєнням та чудово стимулює клітинну регенерацію.

Рослинний білок – водорості та пшениця. Ці корисні рослинні білки легко засвоюються шкірою, реалізують підживлення цінними амінокислотами, покращують структуру епідермісу та є гіпоалергенними. Найпопулярнішим рослинним колагеном є гідролізований. Виготовляється з натурального колагену шляхом спеціальної обробки (хімічної чи ферментативної). Відрізняється подрібненою структурою, а значить – покращеним проникненням у шкіру.

Зазвичай складається з лізину, проліну та гліцину. Часто додається у зволожуючі креми для обличчя та ліфтинг-засоби. Синтетичний різновид є порівняно новим та поки не має широкого практичного застосування. Для його створення використовуються стовбурові клітини та частини амінокислот. Дуже близький до властивостей до природного аналога.

Міфи про колаген

Основний міф про колаген у косметології заключається в тому, що він може проникати глибоко у структуру дерми та впливати на неї на молекулярному рівні. Це неправда, адже молекула колагену через свою велику масу і розмір проникнути в глибокі шари дерми не може. Компонент не може вплинути на вироблення власного колагену в шкірі.

В організмі людини синтез білка є природним процесом і протікає в основному в спеціальних клітинах, фібропластах. Вони розташовані глибоко у структурі шкіри, «дістатись» до них занадто великій молекулі колагену – неможливо. 

Наступний поширений міф про цей компонент пов'язаний з уявленням про те, що він впливає на шкіру відразу ж. Доглядові засоби не можуть впливати моментально, швидко повертати красу, пружність та гладкість. Існують косметичні експрес-засоби на основі колагену з миттєвим ефектом, проте їх дія лише візуальна та короткочасна. 

Асортимент Marie Fresh Cosmetics пропонує якісну та ефективну косметику, яка має не лише візуальний ефект. Косметичні продукти зміцнять овал обличчя, забезпечать зволоження та заповнять міжклітинний простір. Ми пропонуємо комплексний догляд для всіх вікових категорій.

Поширені питання

Чи є протипокази до використання колагену?
Як діє колаген у кремі?
Чи можна використовувати таку косметику при чутливій шкірі?
Що краще колаген чи гіалуронова кислота?
У чому відмінність тоніка з колагеном від звичайного тоніка?