Популярні інгредієнти натуральної косметики: переваги та використання

Популярні інгредієнти натуральної косметики: переваги та використання

Натуральна косметика – вибір сучасних жінок, які прагнуть не тільки добре виглядати, а й зберегти своє здоров'я, продовжити молодість та підтримати природну красу. У цій статті ми розкажемо, яким є склад косметики, та чому він не поступається в ефективності традиційним продуктам.

З чого роблять косметику: популярні складові

Загалом натуральні косметичні засоби не містять штучних добавок і шкідливих хімічних речовин (або ж у складі додана мінімальна кількість, яка не несе шкоди для обличчя). Звернемо увагу на групу компонентів, які найчастіше додають при виготовленні косметики:

  1. Витяжки з трав та рослинні екстракти.
  2. Рослинні олії.
  3. Ефірні олії.

Витяжки з трав та рослинні екстракти – чудові активні компоненти. Ці інгредієнти часто використовуються для виготовлення доглядових засобів. Популярними рослинами є календула, ромашка, шавлія, кропива, а також поєднання трав. Для отримання витяжок та екстрактів сучасна косметологія застосовує спеціальні натуральні розчинники. За допомогою них активна речовина витягується з рослинної сировини.

Рослинні олії – сучасна альтернатива синтетичним зволожувачам. Залежно від різновиду косметичного засобу, вони можуть виступати як основа або додатковий зволожуючий компонент. Ці складові допомагають клітинам епідермісу утримувати вологу, тим самим захищаючи шкіру від пересихання, а також від агресивного середовища. Найчастіше в косметичний засіб додають:

  • мигдальну;
  • оливкову;
  • абрикосову;
  • кунжутну;
  • персикову олії.

Гідрофільна олія для жирної та комбінованої шкіри від Marie Fresh – оптимальний засіб для догляду. Витяжки насіння конопель у складі зміцнюють захисний бар'єр шкіри, запобігають надмірному виділенню себуму. Касторове масло розчиняє забруднення, вирівнює тон, заспокоює та повертає природне сяйво шкіри.

Ефірні олії є універсальними компонентами та виконують одразу декілька функцій. Вони надають косметичному засобу приємного, натурального аромату. Також ці компоненти надають цілющі лікарські властивості, наприклад, антибактеріальну або заспокійливу. Їх отримують процедурою випарювання. Рослинну сировину нагрівають до високої температури, в результаті ефірні речовини виділяються у вигляді пари. Вони вловлюються за допомогою конденсації, а потім з'єднуються з олією.

Що додають до косметики

Також для виготовлення косметичних засобів додають природні консерванти. Якби косметика складалась лише з олій та рослинних екстрактів, то мала б дуже короткий термін придатності. Найчастіше використовуються такі компоненти, як спирти рослинного походження.
Іноді до складу додають деякі екстракти. Серед них – екстракт евкаліптового листя, берези, черемхи, чайного дерева тощо. Прополіс та деякі ефірні олії – альтернативні варіанти, які подовжують термін придатності продукту.

Оксид цинку в косметиці – популярний компонент. Він утворює на шкірі захисний шар, який допомагає боротися з несприятливими факторами. Його можна також назвати певним фільтром, що допомагає захистити обличчя від впливу прямих сонячних променів. Через це компонент часто додають в сонцезахисні косметичні засоби.

У будь-якому вигляді оксид цинку не здатний проникати в шкіру, це так звана хімічна інертність. Саме тому він не викликає ніяких подразнень. Компонент також застосовують у створенні засобів для дітей та людей, які мають чутливий тип шкіри. Оксид цинку – незамінний у засобах із лікувальним ефектом. Він здатний відбілити, підсушити та загоїти рани.

Іноді до складу додають натуральні кислоти (бензойна, сорбінова) та алантоїн. Алантоїн покращує стан шкіри, вирівнює тон та сприяє природному омолодженню. Отримують його з листя клена, бульб редьки або червоного буряка, каштану, проростків пшениці.

Гіалуронова кислота своєю чергою покликана зробити шкіру м'якою, гладкою та ніжною. Часто зустрічається у складі кремів та засобів догляду за обличчям. Вона утворює на поверхні епідермісу невидиму плівку, яка допомагає клітинам відновитися, а також захищає від зовнішнього середовища.

Радимо спробувати тонік з гіалуроновою кислотою для сухої та нормальної шкіри. Ультразволоження забезпечується в результаті створення непомітної сітки з полісахаридів, яка поглинає вологу з навколишнього середовища та притягує її до шкіри. Це забезпечує моментальне почуття наповненості шкіри.

Вітаміни в косметиці

Вітаміни в косметиці – базовий компонент. Вони виконують багато важливих функцій. Вітамін Е (або токоферол) призначений для захисту шкіри. Він захищає епідерміс від передчасної втрати вологи, завдяки чому розгладжує зморшки та підвищує загальний тонус.

Вітамін С допомагає шкірі позбутися вугрових висипів та почервонінь завдяки антибактеріальним та противірусним властивостям. Пантенол – одна з форм вітаміну В. Він добре відновлює шкіру, бореться із сухістю та лущенням, а також знімає відчуття стягнутості. Чинить заспокійливу дію, знімає почервоніння.

Поширені питання

Які консерванти в косметиці найчастіше використовуються?
Які рослинні екстракти підтягують обличчя?
Як оливкова олія впливає на шкіру обличчя?
Як визначити концентрацію компонента в складі косметики?
Як впливає вітамін А на шкіру?