Пептиди в косметиці: мікро-інгредієнти з макро-впливом на шкіру

Пептиди в косметиці: мікро-інгредієнти з макро-впливом на шкіру

Пептиди – ефективні антивікові інгредієнти, які використовуються в косметології та мають універсальну дію. Вони омолоджують, зміцнюють, регенерують шкіру і навіть здатні розслабити м'язи, відповідальні за формування мімічних зморщок. У цій статті ми розкажемо, що таке пептиди та які їх переваги.

Пептиди в косметології

Пептиди – це органічні хімічні сполуки, утворені шляхом з'єднання молекул амінокислот у ланцюзі пептидного зв'язку. Амінокислоти є основним будівельним компонентом шкіри, а також беруть участь у багатьох процесах, що відбуваються в ній. Пептиди задіяні у зв'язуванні води та підтримці належного зволоження, у виробництві колагену, у регенерації та оновленні клітин.

Вони взаємодіють з клітинами шкіри відповідно до закладених у них властивостей. Ці компоненти впливають на клітинні рецептори: посилають їм сигнали, а клітини відповідають змінами. Складові косметичних засобів з'єднуються з білками та викликають ряд біохімічних реакцій.

Оскільки з віком здатність власних клітин шкіри синтезувати білки та оновлюватись істотно знижується, то для підтримки молодості та краси необхідні додаткові ресурси. І такими джерелами сили та енергії можуть стати пептиди в косметиці.

Властивості пептидів

Під час потрапляння у клітинний простір, вони взаємодіють з іншими клітинами шкіри та стимулюють цілий комплекс біохімічних процесів, таких як:

  • синтез колагену;
  • зволоження;
  • покращення мікроциркуляції крові;
  • усунення запалень;
  • блокування синтезу меланіну;
  • регенерація клітин;
  • захист від зовнішніх подразників.

Пептиди для обличчя виконують роль «агентів», які впливають на дерму зсередини. Результат такої дії – помітний антивіковий ефект, уповільнення вікових змін та свіжість шкіри обличчя. Проте неправильний підбір косметики може призвести до протилежного ефекту. Пептиди є активними компонентами і часто присутні в складі у високій концентрації. Використання надмірної кількості засобу може призвести до таких наслідків:

  1. Алергічні реакції (особливо, якщо пептид в продукті висококонцентрований).
  2. Пересушування (особливо, якщо суміжні продукти для догляду теж мають ефект підсушування).
  3. Гіперпігментація. Через високий вміст активних компонентів у комплексі з іншими засобами на обличчі можуть з’явитись пігментні плями.
  4. Підвищена чутливість. Може спостерігатися через недотримання дозувань засобів або перевищення частоти їх використання.

Користуватись косметикою з пептидами можна лише після консультації з косметологом. Особливо важливе це тоді, коли ваша шкіра чутлива до певних компонентів.

Переваги пептидів

Пептиди для шкіри є надзвичайно корисними і мають ряд переваг. Речовини стимулюють виробітку в клітинній структурі еластину та колагену, поліпшують зовнішній вигляд шкіри, мають протизапальну дію. Вони активізують відновлення пошкоджень, поліпшують кровообіг та впливають на процес меланогенезу. Процес утворення меланіну (пігменту, що відповідає за колір шкіри та засмагу) нормалізується при регулярному використанні пептидів.

Косметика з активними компонентами впливає на активацію антиоксидантного захисту. В результаті шкіра стає гладкою, пружною, кожні висипи усуваються. Забезпечується прискорення процесу відновлення та загоєння та захист від патогенних факторів довкілля.

Набряклість усувається, пігментні плями зникають. Пептиди мають невелику молекулярну масу, тому легко проникають навіть у глибокі верстви епідермісу. При цьому вони абсолютно безпечні, оскільки складаються з тих самих амінокислот, з яких побудована наша шкіра.

Використання пептидів

Перед застосуванням засобів з активними компонентами необхідно очистити обличчя від залишків косметики та забруднень. Використовувати відлущувальні засоби необов'язково, оскільки пептиди легко проникають через роговий шар шкіри. Вони відрізняються підвищеною стійкістю до умов довкілля та стабільністю у складі косметичних продуктів. Ці компоненти швидше активують природні функції клітин шкіри, ніж колаген та еластин.

Косметика з пептидами випускається в різних формах та консистенціях. Сироватки мають легку текстуру та здатні глибоко проникати у шари шкіри, миттєво насичуючи клітини корисними компонентами. Крем із пептидами «працює» цілодобово, виконуючи захисну та відновлювальну функції постійно. Маска з пептидами здатна значно прискорити процес боротьби зі зморшками.

Найпоширеніша проблема, яку покликані вирішити такі засоби – це вікові зміни. Коли пептиди проникають у шкіру, вони активують функції організму, які з віком уповільнюються. Така косметика впливає на вироблення колагену, на регенеративну функцію. Радимо спробувати косметику від Marie Fresh Cosmetics, якщо помітили втрату еластичності шкірі, сухість та тьмяність.

Крем для повік від зморщок 30-40+ підходить для щоденного використання. Пептид розгладжує дрібні зморшки та запобігає появі нових. Потужні антиоксиданти бета-глюкан та коензим Q10 забезпечують оптимальний рівень колагену та еластину в зоні навколо очей, покращують щільність та еластичність.

Ще одні розповсюджені причини, коли варто використати такі косметичні засоби, це дерматологічні проблеми. Серед них акне, розширені пори, гіперпігментація, нерівномірний тон шкіри. Пептиди в косметології використовуються також для профілактики. Вони здійснюють захист епідермісу від ультрафіолету, забруднень та інших шкідливих чинників довкілля. Денний і нічний крем проти зморщок для сухої та нормальної шкіри – також чудовий варіант. Набір інтенсивно зволожує шкіру без обтяження, забезпечує ліфтинг-ефект, робить контури та овал обличчя чіткішими.

Поширені питання

Як пептиди впливають на стан волосся?
Кому протипоказані пептиди?
Який ефект від пептидів?
Що краще пептиди чи ретинол?