Ліпіди: як зберегти здорову шкіру та відновити її захисну функцію

Ліпіди: як зберегти здорову шкіру та відновити її захисну функцію

Ліпіди – це сполуки, до яких входять жири та жироподібні речовини. Деякі ліпіди виробляє і наш організм, без них неможливе його нормальне функціонування. Вони входять до складу клітин, беруть участь у виробленні гормонів, допомагають засвоюватися вітамінам A, D, E, K.

Жири – будівельний матеріал для нервової тканини. Якщо їх не буде у достатній кількості, порушиться гормональний баланс, постраждає волосся, нігті, шкіра. У цій статті ми розкажемо, яку користь несуть ліпіди та в яких засобах містяться.

Що таке ліпіди

Ліпіди – сполуки, які зміцнюють шкіру та захищають від факторів навколишнього середовища. Вони широко використовуються в косметиці, бо мають поживну та регенеруючу дію, оберігаючи від висихання, підтримуючи її в хорошому стані. Засоби з ліпідами надзвичайно важливі при догляді за сухою шкірою. Такі продукти нормалізують водний баланс, запобігають надмірній сухості.

Marie Fresh Cosmetics також пропонує ефективну косметику з ліпідами у складі. Сироватка HYDRA BARRIER містить у складі активні компоненти, які проникають у глибші шари шкіри, мають високу ефективність. Вона розгладжує дрібні зморшки, викликані сухістю, робить обличчя більш пружним та еластичним.

Денний крем-ліфтинг для жирної та комбінованої шкіри імітує поверхневий роговий шар, дозволяє активам краще засвоюватись. Продукт заповнює дефіцит амінокислот для побудови волокон. Робить контури та овал обличчя чіткішими, піднімає щоки та стимулюють синтез власного колагену.

Функція ліпідів

Одне з найважливіших завдань цих сполук полягає в тому, що вони підтримують ліпідний шар, запобігають випаровуванню води. Якщо бар'єр пошкоджений, то шкіра стає сухою, лущиться, стає чутливою. Які чинники здатні зруйнувати цілісність ліпідного шару? Серед них:

  • вплив несприятливих зовнішніх факторів (пил, забруднене повітря, мороз, сухе повітря, ультрафіолет);
  • вік (клітини зрілої шкіри втрачають вологу, тому гідроліпідний бар'єр слабшає);
  • неправильний догляд (косметика з компонентами агресивного впливу, наприклад, спирти, SLS, деякі види кислот);
  • особливості шкіри, що передаються генетично.

Також ліпідний шар також може пошкоджуватися під дією стресів, неправильного харчування, поганих звичок, клімату та інших факторів. Тому так важливо зміцнювати його. Один із варіантів – натуральна косметика. Ця група органічних сполук є концентрованим джерелом енергії та виконує будівельну, захисну функцію.

У шкірі обличчя містяться такі ліпіди, як:

  • кераміди (цераміди);
  • холестерин;
  • жирні кислоти;
  • фосфоліпіди.

В якому співвідношенні та в якій кількості вони містяться у шкірі, залежить від статі, расової приналежності, генетики та харчування. Ліпідний склад шкіри у кожного свій, він єдиний і неповторний. Ось чому одним для догляду підходять олія або жирний крем, а в інших вони викликають висипи та роздратування.

Ліпіди: властивості

Шкіра може не тільки синтезувати ліпіди, а й отримувати їх ззовні, використовувати для відновлення захисного бар'єра. Саме для цього виготовляється косметика з такими сполуками, зокрема з церамідами. Якщо його не вистачає, шкірний бар'єр втрачає міцність, може пошкоджуватися. Це провокує шкірні захворювання — іхтіоз, псоріаз, атопічний дерматит та інші.

Крім церамідів, у кремах та сироватках використовуються й інші ліпіди. Наприклад, лецитин, сквалан. Основні їх джерела — рослинні олії (арганова, амарантова, оливкова, олія ши та інші). Ліпіди мають багато властивостей, необхідних для правильного відновлення шкіри. Вони є компонентом клітинних мембран та беруть участь у виробництві й інших важливих сполук.

Ліпіди захищають шкіру від шкідливого впливу факторів навколишнього середовища, таких, як забруднення навколишнього середовища, вітер, холод, мороз, сонячна радіація. Цераміди захищають від надмірної втрати вологи та сприяють її абсорбції. Вони мають здатність глибоко проникати в епідерміс, завдяки чому полегшують проникнення води, активних речовин, що містяться у косметичних препаратах.

Шкіра, в якій недостатня кількість церамідів, стає менш еластичною, тоншою, схильною до сухості та зморщок. Ліпіди заспокоюють подразнення, беруть участь у регенерації, допомагають покращити загальний стан, зовнішній вигляд. Косметичні препарати з ліпідами особливо рекомендуються для догляду за шкірою з порушеним ліпідним шаром.

Наш організм самостійно виробляє ліпіди, адже вони виконують одразу кілька важливих функцій. Вони є одним із будівельних матеріалів для клітин шкіри, допомагають організму виробляти гормони, сприяють засвоєнню деяких вітамінів, виконують роль захисного шару шкіри.

Поширені питання

Чим корисний крем з ліпідами?
Чим корисні ліпіди для волосся?
Чому для сухої шкіри варто використовувати засоби з ліпідами?
Навіщо потрібні цераміди в косметиці?