0
Чому не можна видавлювати прищі та як їх позбутися
31.01.2023

Чому не можна видавлювати прищі та як їх позбутися

Коли на обличчі з’являється прищ, виникає велика спокуса його видавити. Здавалося б, п’ятихвилинна справа – злегка натиснути на шкіру навколо прищика – і все. А почервоніння чи шрам на його місці не такий страшний. Але так робити не можна. Чому? Сьогодні розкажемо.

Введення. Чи можна давити прищі?

Про те, що видавити прищ, навіть один – шкідливо, ви чули багато разів. Але в чому полягає небезпека такої процедури?

  • по-перше – на місці старого з’являються декілька нових, оскільки запалення не зникає;
  • по-друге – пошкоджуються капіляри – на обличчі вони особливо тонкі, коли видавлюють прищі, судини легко пошкодити;
  • з’являються пост-акне – почервоніння, шрами;
  • прищі давлять – заносять інфекцію, особливо якщо роблять це брудними руками;
  • поява рубців, з якими куди складніше боротися, ніж з акне чи вуграми. У боротьбі з рубцями жоден засіб не дає сто відсотків гарантії;
  • поява пігментних плям;
  • розпухання, сепсис (реакція організму на запалення). 

Як давлять прищі. Що трапляється, коли ви робите це самостійно?

Варто трохи сказати про те, як з’являються вугрі. Причина їх виникнення – гормональні зміни. Дівчата знають – перед місячними шкіра вкривається висипаннями. Те ж саме відбувається в підлітковому віці та з вагітними жінками, іноді – з людьми в період стресу. Причина – гормональні сплески. 

В організмі підлітка підвищується кількість андрогенів – чоловічих гормонів (виробляються в організмі дівчат також). Вони сприяють появі більшої кількості себецитів – залоз, які виробляють шкірне сало. Змінюється і його консистенція – воно стає більш густим, що призводить до появи запалень. Давлячи їх, люди зазвичай просто натискають на шкіру навколо запалення. Іноді його перед цим протикають голкою, попередньо обробленою спиртом. 

У будь-якому разі, результат один – травма шкіри, оскільки гній, виходячи з-під шкіри під тиском, розриває її. Наслідком цього можуть бути рубці або шрами. Від них позбавитися куди складніше, ніж від простих ранок. Іноді вони залишаються назавжди. 

Також майте на увазі – гній неможливо видавити повністю. Коли ви це робите, частина залишається. Можна сказати, що запалення, яке ми бачимо на обличчі – лише «вершина айсберга». Основна частина захована під шкірою.

Оскільки під час видавлювання пошкоджуються капіляри, то гній потрапляє у кров, розноситься кровотечею, тому в інших місцях теж з’являються запалення.

Що буде, якщо не давити прищі

Гнійники можуть лопатись самі. У такому разі злегка натисніть на область довкола нього тканиною, поки гній не вийде. Далі обробіть рану за допомогою мазі чи розчину. Marie Fresh Cosmetics представляє широкий асортимент таких засобів за вигідною ціною. Після обробки накрийте прищ гідроколоїдною пов’язкою. Її також можна знайти в магазині Марі Фреш.

Зверніть увагу: перед обробкою акне, вимийте руки. Не розколупуйте їх чи вугрі, навіть якщо вам здалося, що не весь гній вийшов. Ви ризикуєте занести інфекцію.

Правильне харчування, відсутність стресів, здоровий спосіб життя згодом призведе до того, що прищі самі зникнуть. Сприяє цьому зміна гормонального фону – під впливом гормонів зменшиться кількість себецитів, шкірного сала стане менше, воно стане рідшим.. Як наслідок, кількість акне та вугрів зменшується. 

Що робити з прищами на обличчі

Видавити не можна, як боротися? Просто. По-перше – відмовтесь від солодкого та жирного. По-друге – уникайте стресових ситуацій, вмійте розслаблятися. 

І використовуйте спеціальні пілінги, гелі для умивання, тоніки проти прищів для жирної та комбінованої шкіри. Саме цей тип найбільш чутливий до запалень, оскільки виділяє більшу кількість шкірного сала, яке слугує поживною речовиною для бактерій.

Кращі засоби для догляду за проблемною шкірою:

  • Сироватка для обличчя Анти Акне. Позбавить від вугрів, вирівняє тон шкіри, зробить її гладкою та матовою. Дієвий засіб від прищів на обличчі та пост-акне (шрами, рани, почервоніння). Для більшої ефективності слід наносити два рази на день – вранці та ввечері. Всього тиждень використання – тон шкіри стає помітно рівнішим, кількість запалень зменшується.
  • Точковий засіб проти висипання Анти Акне. Наноситься локально на запалення. Заспокоює його, підсушує, звужує пори, запобігає розмноженню бактерій, що сприяють запаленню. В результаті вирівнюється тон шкіри, зникають шрами та рубці, викликані висипанням. 
  • Б'юті маска з протеїном кіноа та ферментованими мінералами. Підійде як допоміжний засіб або профілактики прищів. Знімає запалення, зволожує, гоїть мікротріщини та незначні пошкодження. Тон шкіри стає рівним, матовим.
  • Матувальні серветки. Видаляють надлишки жиру, не пошкоджують макіяж. Роблять шкіру гладенькою та матовою. Також підійдуть як додатковий засіб або засіб профілактики. 

Як прибрати сліди від прищів на обличчі

 Вугри – лише пів біди. Позбавившись від них, зіткнетеся з іншою проблемою – так звані пост-акне – почервоніння, рубці, ранки та мікротріщини. Вони також зникнуть через декілька тижнів. Але можна прискорити цей процес. Перше, що варто зробити – менше користуйтесь декоративною косметикою. 

Важливо: не лягайте спати з макіяжем. Він сприяє появі запалення.

Тут стануть у нагоді пантенол, гепаринова мазь та алое. Гарний засіб проти акне і пост-акне – ліки від прищів на лиці та набори для комплексного догляду за проблемною шкірою. Вони одночасно позбавлять від висипання і пост-акне, вирівняють тон шкіри, зроблять її гладенькою та матовою.