Антиоксиданти в косметиці: як обрати найкращий засіб

Антиоксиданти в косметиці: як обрати найкращий засіб

Антиоксиданти для шкіри у складі косметики є важливим компонентом. Вони нейтралізують агресивний вплив вільних радикалів. Радикалами називають молекули активного кисню, які утворюються у клітинах природним чином. Вони окислюють у тканинах інші молекули, що спричиняє пошкодження та передчасне старіння шкіри. Окрім цього, антиоксиданти мають і іншу корисну дію. Саме про це ми розкажемо у цій статті.

Що таке антиоксиданти: основна інформація

При додаванні в косметичний засіб ці речовини виконують відразу дві функції:

  • Працюють як консерванти, захищаючи продукт від псування.
  • Протистоять окислюванню в шкірі, мають імуномодулюючу, протизапальну та фотозахисну дію.

Антиоксидантні компоненти у косметиці беруть участь у кисневому обміні в тканинах, активізують мікроциркуляцію крові, покращують колір обличчя. Елементи контролюють роботу сальних залоз, підвищують пружність епідермісу, захищають клітини від зовнішніх агресивних факторів, а волокна колагену та еластину – від передчасного руйнування. Антиоксиданти направлені на прискорення регенерації тканин, на запобігання фотостарінню.

Використання косметики з такими речовинами у складі допоможе довше зберігати шкіру здоровою, пружною та молодою. Кожен антиоксидант може не тільки захищати шкіру від вільних радикалів і нейтралізувати їх ефект. У них є й інші унікальні властивості. Наприклад, вітамін С сприяє процесу колагенезу та зволоженню, має освітлюючу дію.

Зелений чай заспокійливо діє на шкіру, зменшує запальну реакцію, бореться з подразненнями, загоює. Вітамін А – високоефективний компонент омолоджувального та антиакне догляду. Він успішно бореться з пігментацією.

Після нанесення потужні антиоксиданти захищають клітини шкіри від пошкодження та уповільнюють процес старіння. Вони покращують клітинну функцію, що прискорює процеси регенерації та впливає на відновлення молодих клітин. Речовини підвищують вироблення колагену, чим покращують еластичність шкіри. Ці компоненти ефективно знижують рівень пошкодження від сонця, а значить – усувають фактор фотостаріння.

Антиоксиданти в косметиці

Антиоксидантна дія – це корисний ефект багатьох складових у складі доглядових продуктів. Використовуються в рецептурах, що:

  • покращують загальний стан шкіри;
  • мінімізують фотоушкодження, зниження виразності зморщок;
  • борються з віковою пігментацією.

Ці сполуки, що використовуються у косметиці, відрізняються одна від одної та мають різні дії. Вітамін Е захищає епідерміс від ультрафіолетового ушкодження, знижуючи утворення вільних радикалів від дії випромінювання. Він запобігає пошкодженню клітинних мембран, знижує втрату вологи зі шкіри та зміцнює бар’єрну функцію.

Вітамін С належить до групи сильних антиоксидантів, що відновлюють ушкодження шкіри. Найкращий косметичний вітамін С – L-аскорбінова кислота. Це необхідний компонент синтезу колагену. Вітаміни С та Е доповнюють один одного, захищаючи клітинні мембрани від окислювального процесу. Також вони виконують функцію стабілізаторів – захищають ліпіди у косметиці. 

Чи є ці компоненти у наших засобах? Так, у більшості, але для кращого ефекту радимо спробувати денний крем проти зморщок для сухої та нормальної шкіри з вітаміном С у складі. Матувальний крем з саліциловою кислотою для жирної та комбінованої шкіри – також чудовий варіант.

Цераміди в косметиці формують структуру верхнього рогового шару шкіри та беруть активну участь в утворенні захисного бар'єра. Вони допомагають шкірі протистояти агресивному впливу зовнішніх факторів. Щоб переконатись у дії церамідів, варто спробувати денний крем-ліфтинг для жирної та комбінованої шкіри.

Амінокислотні комплекси також є антиоксидантами в косметиці. Амінокислоти – основні компоненти всіх білків, присутніх в організмі. Їхнє завдання – відновлення клітин шкіри. Після цього вони діють як захист від вільних радикалів.

Бета-глюкан є сильним протизапальним засобом. Косметика на його основі підходить для зниження почервоніння та інших ознак чутливої шкіри. Коензим Q10 уповільнює появу зморщок переважно внаслідок зниження УФ-пошкодження. Він стимулює вироблення колагену, відновлює ушкодження після окислювального стресу.

Таніни, що містяться переважно в екстрактах зеленого чаю покращують загальний стан шкіри. Мінерали (особливо селен, цинк, мідь) активізують та збільшують власні захисні сили епідермісу. Альфа-ліпоєва кислота своєю чергою є коферментом, який ефективно усуває радикали та має протизапальну дію.

Поліфеноли – велика група, до якої належать речовини, відповідальні за захист від агресивного впливу зовнішніх факторів, насамперед – ультрафіолету. Серед таких компонентів ресвератрол, піктогенол, катехіни, флавоноїди та інші речовини.

Поширені питання

Який антиоксидантний засіб ефективно бореться з пігментацією?
Де можна замовити догляд з антиоксидантами?
Чи ефективним є косметика із зеленим чаєм у складі?
Які засоби обрати, якщо шкіра має запальні елементи?