Амінокислоти в косметиці: ключ до здорової та красивої шкіри

Амінокислоти в косметиці: ключ до здорової та красивої шкіри

Амінокислоти – це найважливіші для організму органічні сполуки. Саме з них будуються білки (протеїни). Для того, щоб створити білки, тілу потрібно 20 амінокислот із різними властивостями. Вони групуються в ланцюжки та складніші структури, маючи позитивний вплив на здоров’я та красу обличчя, волосся. В яких засобах вони містяться та чому є потрібними, розберемо у цій статті.

Що таке амінокислота

Амінокислоти – це органічні сполуки на основі водню, вуглецю, кисню та азоту. З них будуються всі білкові структури, що існують у природі (у тому числі ті, що синтезуються у людському тілі). Всі білки являють собою ланцюжки амінокислот, які знаходяться в різних поєднаннях і послідовностях.

Біологічна роль для людини полягає в тому, що ці речовини беруть участь у метаболізмі речовин, забезпечують утворення білкових сполук. З них утворюються тканини органів, самі органи (у тому числі м'язи, кістки, шкіра, волосся, нігті) та активні речовини. Ці складові регулюють діяльність та обмінні процеси організму (ферменти, гормони, імуноглобуліни (антитіла).

Амінокислоти важливі не лише для організму, а й для шкіри. Вони синтезують основні білки – колаген та еластин. Є необхідними та відповідають за підтримання гідробалансу. Органічні сполуки позитивно впливають на стан волосся, нігтів та виробляють кератин, з якого вони в основному складаються.

Види амінокислот

Перш ніж розібратися, як працюють амінокислоти у косметиці, познайомимося з їхніми видами. Серед них – замінні і незамінні амінокислоти. Перший різновид синтезується організмом, тобто не потребує регулярного поповнення. Серед найпопулярніших:

  • Аргінін. Ця амінокислота вважається частково замінною. Вкрай корисна для загоєння клітин та їхнього ефективного захисту.
  • Гліцин. Відповідає за регенерацію, загоєння ушкоджень.
  • Пролін. Бере участь у складному ланцюжку процесів, результатом якого є вироблення колагену у власних тканинах. Також у цих процесах задіяний гліцин.
  • Серін. Без цієї амінокислоти не можна уявити формування клітинних мембран. Вона також опосередковано сприяє виробленню колагену.
  • Тирозин. Є провідником і бере активну участь у формуванні білків.

Будь-який вид амінокислот є важливим та позитивно впливає на регенерацію клітин, на зволоження шкіри. Під незамінним різновидом маються на увазі ті речовини, які потрібні організму, але не виробляються ним самим (або виробляються в незначній кількості). До незамінних амінокислот відносять:

  • Гістидин. Це найважливіший антиоксидант, який виконує функцію нейтралізації вільних радикалів, захищає від UV-випромінювання.
  • Лізин. Важливий для підтримки краси, адже сприяє виробленню колагену, допомагає добре зволожувати шкіру.
  • Треонін. Ще один «інгредієнт краси», який бере активну участь у виробленні еластину та колагену.
  • Метіонін. Цей компонент уповільнює вікові зміни, бореться із вільними радикалами.
  • Фенілаланін. Без нього не можна уявити синтез багатьох протеїн.

Амінокислоти є універсальним компонентом косметики. Підходять всім типам шкіри, які потребують зволоження, відновлення, уповільнення процесів старіння та корекції вікових змін. Ефективно допомагають вирішити проблеми сухої, вікової та зрілої шкіри.

Амінокислоти: функції

Органічні сполуки у косметології вирішують кілька фундаментальних завдань. Вони відповідають за зволоження, здатні заповнювати нестачу необхідних елементів і налагоджувати природний процес зволоження шкіри. Амінокислоти мають гігроскопічну природу, здатні притягувати і утримувати молекули води. Це дозволяє їм формувати запас вологи на поверхні шкіри, відновлювати та підтримувати водний баланс.

Також сполуки підвищують бар'єрні, захисні функції шкіри, її здатність переносити вплив негативних факторів. Амінокислоти забезпечують швидке та якісне загоєння тканин. Саме тому вони часто присутні в кремах, які призначають після опіків, отримання різних травм. Виконуючи функцію зволоження, сприяють розгладженню шкіри, покращують її колір, повертають сяйво. Сполуки прискорюють процес відновлення шкірних білків, забезпечують швидке відновлення та загоєння пошкоджених тканин.

Амінокислоти для волосся

Такі сполуки є корисними не тільки для шкіри, а й для зачіски. Беруть участь у зволоженні, сприяють розгладженню волосся, відновленню та покращенню структури, заповнюють нестачу будівельних компонентів для кератину. Речовини забезпечують антиоксидантний захист. Зазвичай застосовуються у зволожувальних та відновлювальних шампунях, кондиціонерах, бальзамах, масках, спреях для волосся.

Кондиціонер ROOT & TIPS BALANCING ідеально підходить для комбінованого типу волосся, не обтяжує, інтенсивно живить сухі та пошкоджені кінчики. Гідролізований кератин включає 28 амінокислот, що заповнюють дефіцит. Кондиціонер COLOR PROTECT також містить амінокислоти у складі. Засіб надає додатковий захист від фізичних пошкоджень – механічного тертя, надмірного випаровування води, негативного впливу хлорованої води, важких металів, перепаду температур.

Відповіді на поширенні питання:

Як амінокислоти впливають на суху зрілу шкіру?
Які головні функції амінокислот?
Чим відрізняється колаген від амінокислот?
Що руйнує колаген шкіри?