Догляд за волоссям — базові засоби

Догляд за волоссям — базові засоби

Будь-яка дівчина піклується про своє волосся і намагається, щоб воно завжди виглядало ідеальним. Якісно доглядати за ним в домашніх умовах неможливо без правильно підібраних засобів. Щоб вибрати їх, потрібно розуміти кілька речей:

Як тільки ви розберетеся в цих двох пунктах, шанси отримати здорове і гарне волосся дуже сильно зростуть. У цій статті ми розглянемо базові засоби для догляду за волоссям, розповімо, для чого вони потрібні і дамо кілька порад щодо вибору.

Базові засоби для догляду за волоссям

Догляд за волоссям неможливий без використання шампунів і бальзамів. Щоб доповнити комплекс, застосовують олії, маски, засоби термічного захисту, а також пілінги шкіри голови.

Шампуні

Хороший шампунь повинен видаляти зайвий жир, промивати шкіру голови і знімати статичну електрику. Існують також засоби, спрямовані на вирішення більш локальних проблем, наприклад, зміцнення волосся або зменшення кількості лупи.

При виборі шампуню обов'язково потрібно звертати увагу на склад. Якщо там перераховані агресивні ПАВи і продукти нафтопереробки, то шкода, отримана при використанні засобу, може перевищити користь. Набагато краще вибрати натуральний шампунь, що містить виключно рослинні ПАВи — лаурат сахарози, Decyl glucoside, Сocamidopropyl betaine або лаурет сульфат магнезії.

Кондиціонери, бальзами та маски для волосся

Чому ми об'єднали ці три різних типи засобів в одному заголовку? Справа в тому, що різниця між ними не така вже й велика. Ви не зможете знайти будь-яких конкретних загальноприйнятих норм складу/концентрації/густоти, які визначали б різницю між цими типами. У кожного виробника співвідношення буде своїм. Однак маски більш концентровані і застосовуються трохи по-іншому, ніж кондиціонери і шампуні.

Компоненти масок, бальзамів і кондиціонерів для волосся — одні й ті самі. Вони дозволяють захистити волосся від пошкоджень, зберегти в ньому вологу і створити захисний бар'єр. Регулярне використання такої косметики дозволяє поліпшити загальний стан волосся, повернути йому натуральний гарний вигляд і захистити від шкідливого впливу навколишнього середовища.

Що стосується «закриття лусочок», це робить не кондиціонер, а кисле середовище, яке може бути і в масці, і в бальзамі. Вся справа виключно в рівні pH, а не в тому, яка назва вказана на упаковці засобу. Тому завжди дивіться на склад і характеристики косметики — тільки так ви зможете зрозуміти, яким буде ефект від її використання.

Олії для волосся

Олії для волосся призначені для живлення волосся і шкіри голови. Такі засоби можуть містити одну конкретну рослинну олію або цілий комплекс. Від того, які саме олїі входять до складу, буде залежати ефект. Найбільш популярними є: авокадо, жожоба, чайне дерево, іланг-іланг, льон, реп'ях і касторова олія.

Термозахист для волосся

Волосся часто піддається впливу високих температур. Це відбувається під час використання фенів, прасок і плойок. Термозахисні засоби дозволяють нівелювати шкоду, а також допомагають досягти блиску і об'єму волосся. Вони діляться на дві категорії:

  • змивні — бальзами та кондиціонери;

  • незмивні — спреї, креми, сироватки і філери.

Поради щодо вибору косметики для волосся

Найпоширеніші типи волосся:

  • нормальне;

  • жирне;

  • сухе;

  • комбіноване.

Для кожного з них потрібен різний показник pH, активні елементи і властивості косметичних засобів по догляду.

Засоби для догляду за нормальними волоссям

Нормальним волоссям вважається те, яке не забруднюється 2-3 дні. У нього можуть трохи сіктися кінчики, а біля коріння може бути жирний блиск. Таке волосся має помірний обсяг після миття.

Оптимальний рівень pH в косметиці для нормального волосся становить 5,7-7. Вона не повинна мати сильні миючі властивості, м'яко очищаючи волосся і не впливаючи на рівень виділення шкірного себуму. У складі будуть корисними вітамінні комплекси і екстракти.

Догляд за жирним волоссям

Жирне волосся потрібно мити щодня. Воно досить тьмяне і часто схильне до виникнення жирної лупи. Йому необхідний шампунь з кислотним балансом 7-8 і мінімальною кількістю ПАВів, які можуть спровокувати посилену роботу сальних залоз. Добре, якщо склад буде включати фітоекстракти та в'яжучі протизапальні речовини.

Косметика для сухого волосся

Сухе волосся може не забруднюватися до 7 днів, у нього часто січуться кінчики, а саме волосся сильно електризується. Такому типу необхідний невеликий pH — до 5,5. Склад засобів для догляду включає в себе вітаміни A, E, кератин, олії мигдалю, кокоса, оливки, що живлять волосся.

Намагайтеся завжди вибирати тільки професійну натуральну косметику — вона забезпечить найкращий ефект і не зашкодить волоссю. Якщо сумніваєтеся в тому, який у вас тип волосся, проконсультуйтеся з трихологом. Пам'ятайте, що до вибору засобів потрібно підходити з увагою, орієнтуючись на реальний склад і характеристики засобу, а не маркетингові слогани та заяви. Так ви збережете красу і здоров'я свого волосся.