Правила догляду за жирною шкірою обличчя

Правила догляду за жирною шкірою обличчя

Як доглядати за жирною шкірою обличчя? Це питання хвилює чималу кількість дівчат, тому ми вирішили написати цілу статтю, присвячену догляду за шкірою жирного типу. Спочатку ми позначимо ознаки жирної шкіри обличчя, потім розповімо про причини підвищеної жирності і зневоднення і, нарешті, поділимося порадами по догляду і правильному підбору косметики.

Ознаки жирної шкіри обличчя

Основна ознака жирної шкіри — блиск. Він з'являється через посилену роботу сальних залоз, які виробляють занадто багато себума. Його шар на шкірі і створює цей блиск. Крім цього, до симптомів жирної шкіри також відносяться:

  • тьмяний, землистий колір обличчя;

  • нерівномірний рельєф шкіри;

  • розширені пори, які виробляють себум з надлишком;

  • схильність до висипань, запалень, акне і комедонів;

  • видима сіточка судин;

  • шкірна себорея.

Зовсім позбутися від жирної шкіри неможливо, тому що це вроджений тип. Важливо підібрати правильний догляд, спрямований на себорегуляцію, а також навчитися справлятися з частим станом зневоднення шкіри.

Чому жирна шкіра стає знезводненою?

У спробах усунути надлишки себума, дівчата часто починають посилено користуватися засобами для вмивання. Однак це дає зворотний ефект. Після того як на шкірі не залишається жиру, вона отримує про це сигнал і починає виробляти новий, та ще й в більшій кількості (бо в минулий раз не вистачило ж). І так по колу — вмивання змінюються ще більшою жирністю шкіри.

Така агресивна стратегія призводить до того, що шкіра залишається без своїх захисних бар'єрів, з неї йде волога і настає стан зневоднення. Крім того, зневоднення в цілому є досить характерним симптомом жирної шкіри. Її можуть спровокувати:

  • неправильний вибір косметики (не тільки доглядової, але і декоративної);

  • недолік рідини в організмі і порушення гідробалансу;

  • несприятливі кліматичні умови;

  • неправильний раціон і шкідливі звички;

  • нестача вітамінів і корисних речовин.

Як правильно доглядати за жирною шкірою обличчя?

Найголовніше — підібрати підходящу доглядову косметику, яка не буде порушувати захист шкіри, а відновить і зволожить її, а також дасть необхідні мікроелементи і вітаміни.

Очищення

Краще не використовувати лосьйони на основі спирту. Він ефективно усуває жир, однак саме це змусить вашу шкіру активно виробляти нові порції себума. Коли вмиваєтеся, вибирайте температуру води близько 15-18° C — прохолодна вода звузить пори.

Не вмивайтеся за допомогою звичайного мила і обов'язково користуйтеся спеціальними доглядовими засобами — пінками або гелями. Найкраще, якщо це будуть натуральні засоби з кислотно-лужним балансом не вище 4,5. Якщо на шкірі присутні запалення, не поспішайте усувати їх за допомогою скрабів — це може тільки погіршити ситуацію. Краще зверніться до професійного лікаря-косметолога.

Тонізація

Не забувайте використовувати після очищення тонік. Він допоможе відновити pH-баланс і захисні бар'єри шкіри. Вибирайте тоніки для жирної шкіри обличчя з протизапальним ефектом. Найбільш якісний вибір — засіб на основі рослинних екстрактів.

Хороший тонік повинен заспокоїти шкіру і нормалізувати вироблення себума після її очищення. Він також підготує епідерміс до вбирання поживних компонентів, які містяться в кремі.

Зволоження та живлення жирної шкіри обличчя

Після очищення і тонізації шкіри настає час для застосування зволожуючих і поживних засобів:

  • Щоб зволожити глибокі шари шкіри, підійдуть сироватки, що містять гіалуронову кислоту, вітаміни і бактерицидні компоненти. Легка консистенція сироваток відмінно підходить для жирної шкіри, а висока концентрація корисних речовин забезпечить швидкий ефект.

  • Креми для жирної шкіри виконують одразу кілька функцій: зволоження, живлення і захист. Вони пом'якшують шкіру, заспокоюють її і запобігають розвитку запальних процесів. Якщо у вас дуже жирна шкіра, можна використовувати креми тільки в нічний час або холодну пору року. Це повинні бути засоби з легкою текстурою. Добре, якщо вони будуть мати SPF-захист.

При виборі косметичних засобів завжди звертайте увагу на тип шкіри, для якого вони підходять. Забезпечити ефективний догляд можна тільки в цьому випадку. Користуйтеся натуральною косметикою і не вдавайтеся до агресивних методів догляду — це допоможе зберегти вам здоров'я шкіри і нормалізувати її стан. Будьте здорові!