Чого не повинно бути у складі натуральної косметики?

Чого не повинно бути у складі натуральної косметики?

Вибір якісної косметики – важливе правило, якого слід дотримуватися, якщо ви хочете стати власницею здорової та сяючої шкіри, доглянутих шовковистих локонів. Незважаючи на тренди екологічності та натуральності, у більшість beauty-засобів досі додають штучні компоненти. Не всі складові є шкідливими, але у цій статті ми перелічимо «чорний список» компонентів, яких точно не повинно бути в доглядових засобах.

Чого не повинно бути в кремі для обличчя: думка косметологів

Натуральна якісна косметика – єдиний спосіб підтримувати красу шкіри без побічних ефектів та впливу на загальний стан здоров'я. Саме тому слід звертати увагу на склад косметичних засобів, які ви обираєте для себе. 

Що ж не повинно входити в крем для обличчя?

  1. Парабени – це найдієвіший і недорогий консервант, який забезпечує ефективність б'юті-продуктів завдяки протигрибковим та антибактеріальним властивостям. 

Вони дозволяють максимально продовжити термін зберігання та знижують вартість продукції. Саме тому консерванти в косметиці містяться у 90% засобів, представлених на світовому ринку косметики.

Чим же парабени є шкідливими для здоров'я? Дані компоненти можуть спричиняти гормональні порушення, імітують дію естрогену. Ці консерванти сприйнятливі до ультрафіолетових променів, тому призводять до передчасного старіння шкіри.

  1. Пропіленгліколь – продукт нафтопереробки. Надає косметичному засобу кремову консистенцію, транспортує активні речовини в більш глибокі шари епідермісу. Зазвичай його додають у креми для обличчя, креми для гоління. 

У невеликій кількості ця речовина не принесе жодної шкоди. Проте пропіленгліколь часто викликає подразнення шкіри обличчя та рук. Саме тому слід уникати косметичних засобів, до складу яких він входить.

  1. Формальдегід – один з найнебезпечніших компонентів, який додають у креми. Це консервант, що використовується для виробництв зволожуючих засобів.

Окрім того, що косметичні засоби слід підбирати виключно для свого типу шкіри, необхідно звертати увагу ще й на їхній склад.

Чого не повинно бути в шампуні: огляд складу

Шкідливі компоненти в шампуні – не рідкість. При виготовленні доглядових засобів виробники часто додають складові, які не тільки не роблять волосся доглянутим, але й руйнують його структуру. Якщо ви хочете мати здорові локони, не зіпсовані хімічним складом, обов’язково звертайте увагу на те, чи немає в шампуні наступних компонентів:

  • сульфати SLS та SLES;
  • кокаміди;
  • силікони.

Сульфати SLS та SLES, що входять до шампунів – це агресивні активні речовини з жиророзчинними, піноутворюючими та очищуючими властивостями. Наприклад, Sodium lauryl sulfate, або SLS – продукт нафтопереробки, який відноситься до бюджетних та ефективних знежирювальних засобів. Використання шампуню з його вмістом порушує захисний бар'єр шкіри голови, призводить до появи сухості, лущення, подразнень та лупи.

Кокаміди (найчастіше позначаються виробниками Cocamide MEA, DEA або TEA) необхідні для густої текстури шампуню та утворення пишної піни під час миття голови. У складі цих хімічних сполук присутній аміак, який негативно впливає на шкіру голови, робить волосся дуже сухим, ламким і тьмяним.

Силікони закупорюють пори, погіршують кровообіг шкіри голови, що призводить до випадіння волосся.

Який має бути склад шампуню: поради трихологів

Обирайте продукцію, в якій шкідливий склад косметики є мінімальним, а краще ті, в яких вона відсутня зовсім. Такі шампуні виготовляються на основі натуральної сировини (наприклад, натуральної мильної основи). Найкращого ефекту допоможуть досягти органічні шампуні, в яких немає жодних синтетичних компонентів, ароматизаторів, загусників.

Склад натурального шампуню повинен містити рослинні екстракти, натуральну мильну основу, природні ароматизатори та загусники. Виявити, що продукт містить мінімум шкідливих речовин, можна за кількома ознаками:

  • немає рясної піни;
  • колір та запах нейтральні;
  • консистенція рідка.

Ці поради допоможуть вам обрати натуральний та безпечний засіб для волосся.

Поширені запитання

Який шампунь обрати для фарбованого волосся?
Чи обов’язково використовувати кондиціонер після миття волосся?
Чи буде натуральний крем проти зморщок ефективним?
Як часто потрібно використовувати натуральний шампунь?